Грижа за сухи ръце


  Сухите ръце са много често срещан проблем, придружен с лющене, сърбеж и усещане за стягане. Още един минус към  досега споменатите е и дискомфорта при допир, те са грапави и груби. За да се лекуват сухите ръце правилно, първо е важно да се разбере и какво ги изсушава.

    

Причини за сухотата на ръцете

1.  Ниска влажност. Вашите ръце стават по-сухи, когато влажността на въздуха в околната среда е ниска. През зимата, ниските температури черпят влагата от кожата. През лятото, високите температури и ниската влажност също могат да изсушат кожата ви. Хората, които живеят в сухите климатични региони могат да бъдат изправени пред проблема на сухите ръце целогодишно. Отоплението и климатизацията, също намаляват нивото на влажност на въздуха в затворени помещения.

2. Излагане на слънце. Продължителното излагане на слънце може да изсуши кожата. Ултравиолетовите лъчи също причиняват възрастови петна по ръцете.

3. Често миене на ръцете. Използването на твърд сапун и топла вода отнемат естествената влажност от кожата. Миенето на ръцете или използване на дезинфектанти твърде често причиняват сухота на кожата.

4. Честото използване на почистващи препарати. Подобно на сапуна, почистващите препарати и домакинските почистващи средства съдържат химикали, които могат да отстранят натуралните масла от повърхността на кожата, което води до сухите ръце.

5. Дехидратация. Дехидратацията е загуба на вода в организма която довежда до сухота на кожата. Пиенето на твърде много алкохол или кофеинови напитки и яденето на твърде много храни с високо съдържание на натрий може да обезводни кожата и тялото.

6. Алергични реакции. Когато ръцете ви докоснат вещество, към което сте алергични, кожата  може да стане суха, зачервена и възпалена. Тези реакции водят до контактен дерматит. Чести причини за контактния дерматит са: почистващи препарати, метали, отровни растения, козметика, перилни препарати, сапуни и латекс.

7. Медицинско състояние. Ако ръце ви остават сухи, въпреки използването на лосиони и кремове, може да имате кожно заболяване – екзема на ръката. Екземата е хронично заболяване на имунната система, което причинява зачервена, сърбяща и суха кожа. (за повече информация ТУК)

8. Възраст. С напредването на възрастта кожата произвежда по-малко себум. Хормоналните промени след менопаузата също довеждат до суха кожа.

Как да предпазим нашите ръце

  •  Избягвайте съчетанието на твърд сапун и топла вода когато си миете ръцете. Вместо това, използвайте мек или рН балансиран сапун.
  • Използвайте лосион или крем за ръце. Прилагайте хидратиращия лосион след всяко измиване, това е един от важните съвети за грижа за ръцете според дерматолозите. Преди сън се намажете с крем и покрийте ръцете с памучни ръкавици.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем на ръцете преди да излезете на слънце.
  • Хидратирайте се. Пийте мин. 8-10 чаши вода дневно. Пийте допълнително вода през зимата и лятото. В допълнение- намалете употребата на кофеин и алкохол. Пийте по една допълнителна чаша вода за всяка чаша кафе или черен чай, който пиете.
  • През зимата увеличете количеството влага в дома си като използвате овлажнител.
  • Винаги носете ръкавици през зимата, за да защитите ръцете си от студеното време.
  • Ексфолирайте ръцете си. Ексфолиацията ще помогне за премахването на мъртвите кожни клетки по повърхността на кожата, което позволява кремовете и лосионите да проникнат по-дълбоко в кожата.
  • Носете домакински ръкавици когато имате контакт с химични вещества, когато например почиствате и миете чинии.
  • Ако сухотата на кожата е причинена от екзема, консултирайте се с лекар.

Домашно лечение за ръце и нокти

  Ръцете застаряват по-бързо от всички други части на тялото, защото кожата на ръцете е много по-тънка и има по-малко колаген и еластин. Грижейки се добре за ръцете си, предотвратявате проблема със сухите ръце, бръчките и тъмните петна. В допълнение към досега написаното, ще посоча някои рецепти за домашно лечение за ръце и нокти, за да поддържате здрава кожа на ръцете, без да ви струва твърде много време и пари. Някои от тях ги намерих в Интернет, други са ми предадени от моята баба. Много съм търсила, за да мога да споделя наистина ефективните, изпробваните и горещо препоръчваните.

« Домашно приготвени маски за ръце »

Маска със зехтин (най-лесната и най-хубавата маска): Смесете  ½ чаша зехтин  и няколко капки масло от жожоба или от лимон за аромат (може и без маслата). Нанесете маската върху чисти ръце. Намажете зехтина по ръцете (както правите обикновено с крема за ръце). Сложете си чифт памучни ръкавици (ако нямате – може да си купите едни чорапки за 1-2 лв. и да ги използвате само за това).  Оставете да подейства през нощта. На сутринта изплакнете ръцете.

Маска с мед и яйце: Смесете една чаена лъжичка мед и един белтък. Нанесете маската върху чисти ръце. Оставете я да подейства за 5-10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Маска с мед и зехтин: Смесете една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка зехтин. Нанесете сместа върху ръцете си. Поставете ръцете си в найлонови торбички и после в памучни ръкавици. Оставете за 30 минути. След това изплакнете с приятно топла вода.

Маска с жълтък и зехтин: Смесете един жълтък, една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка зехтин. Смесете съставките заедно. Нанесете маската върху чиста кожа за 10-15 минути и след това изплакнете с топла вода. Тази маска е много щадяща и може да се използва и за суха кожа на лицето.

Маска с банан и мед: Пасирайте един голям банан заедно с половината от кората му и добавете една супена лъжица мед. Нанесете сместа върху ръцете си, а след това оставете да изсъхне. Измийте с хладка вода. Изсушете ръцете с мека кърпа.

Маска с морков: Настържете един морков и към него добавете 1 с.л. заквасена сметана и 1 ч.л зехтин. Нанесете получената маска върху чиста кожа за не повече от 15 минути и след това изплакнете с топла вода.

« Домашно приготвена скраб за ръце »

Скраб със захар: Смесете 2 супени лъжици зехтин с 3 супени лъжици захар (може и кафява). Разбъркайте добре и ексфолирайте ръцете си за 2-3 минути. След процедурата изплакнете ръцете.

Скраб със сол: Смесете 1/8 чаша зехтин с 1 супена лъжица сол. Разбъркайте добре и ексфолирайте ръцете си за 5 минути. След процедурата изплакнете ръцете.

Скраб с лимон и морска сол: Смесете една супени лъжици лимонов сок с една супена лъжица морска сол. Нанесете сместа върху ръцете със стара четка за зъби за 2-3 минути. Ексфолирайте кожата на ръцете си два пъти седмично, за да премахнете мъртвите клетки от кожата. Тъй като в „Лимон за по-бяла и по-гладка кожа” съм писала за действието на лимона като избелващо средство, с тази скраб ще премахнете тъмните петна по ръцете ако имате такива.

Скраб с ябълка и кафява захар: Смесете една пюрирана ябълка (или 3с.л. ябълково пюре), две супени лъжици кафява захар и една супена лъжица зехтин. С получената смес масажирайте ръцете си за 1-2 минути и изплакнете.

Скраб с бадеми и майонеза: Смесете ¼ чаша смлени бадеми с много малко майонеза (по-малко от 1 чаена лъжичка, само колкото да придобие вида на гъста паста).  С получената смес масажирайте ръцете си за 1-2 минути, оставете да престои върху кожата за 10 мин. и изплакнете.

Кои продукти са полезни в борбата срещу суха кожа

 /не само за ръце/

✔  Авокадото е пълно с мононенаситени мазнини и витамини А, B, D и E. То прониква в кожата много бързо и я хидратира. Цена на плод: около 2 лв/бр. Цена на масло от авокадо: около 5 лв/бр.

✔ Зехтинът extra virgin също съдържа мононенаситени мазнини и витамин Е, така че помага за хидратирането на кожата. Цена: около 17лв./л.

✔ Медът има способността да абсорбира и задържа влажността, той поддържа кожата хидратирана и предотвратява сухотата на кожата. Цена: около 6 лв./бр. голяма разфасовка от 500гр.

✔  За краставицата се знае, че има охлаждащ и освежаващ ефект, който се дължи на водното й съдържание. Тя помага за успокояване и омекотяване на кожата. Цена: 3-4 лв./кг.

✔ Жълтъкът е богат източник на витамин А, D и E, и аминокиселини. Витамин А е силен противостареещ витамини, аминокиселините пък подхранват кожните клетки. Цена: около 0,30 лв./бр.

✔ Масло от жожоба възвръща мекотата и нежността на сухата кожа. То регенерира нашата кожа като и осигурява необходимата влажност и я прави свежа и красива.  Цена: около 5 лв./бр.- търсете в аптеките.

Цените са много достъпни както се вижда в сравнение със скъпите кремове които се предлагат на пазара. Не забравяйте, че ще използвате купеното от вас върху кожата си и се доверете на по-хубавото и по-скъпото. Стремете се да си набавите по възможност домашни продукти – например потърсете пчелар и си набавяйте истински мед от него.

Един отговор на “Грижа за сухи ръце

Вашият коментар