Абстрактна картина с шаблон

3a

Напоследък много ми се искаше да направя някаква картина, която хем да не изисква кой знае какви художествени умения, хем да казва това, което не мога да изразя с думи. Абстрактните картини са моята слабост, защото те изобразяват неща, които другите форми и съчетания на цветове не биха могли. Който следи сайта, знае че в моя дом се придържаме към бяло-черната гама и рядко допускам друг цвят. Все пак имах едно ъгълче (все още свободно), което можеше да оцветя с една картина и да дам малко живот на иначе монохромната стая. Цветовете веднага ми се появиха в главата – пясък, море, небе, облаци – това е любимата ми цветова комбинация. Сетих се, че това лято снимах гледката пред мен и веднага реших тази гледка да я превърна в нещо по интересно. Започнах да търся евтини акрилни бои по интернет, защото старите които имах са много стари и неизползваеми вече, и нямам никакво свободно време да се разхождам насам-натам.

Намерих един сайт, в който откровено се влюбих: www.smilearty.com (не искам да правя реклама или нещо подобно, но просто не мога да пропусна да изкажа задоволството, което изпитах когато най-накрая намерих нещо наистина качествено и българско (тогава още не знаех , че е качествено, но гарантирам! :)). Именно google ме прати в него като производител на акрилни бои, а какво по хубаво от това да си купиш нещо създадено по българска рецепта. От там именно си купих моите „морски“ цветове, като един брой е 2.50 лв., а е цели 50 мл. – това ми се видя много изгодна сделка. Взех си следните цветове: черно, тъмно кафяво, оксидно жълто, топло бяло, тюркоаз (5 бр. 2,50 = 12,50 лв.). Знаете бяло и черно са вечните цветове, към тях взех невероятно жълто, което с малко бяло става много нежно, любимия ми тюркоаз и кафяво – сметнах, че това е вечно използваема палитра и ще я ползвам дълго време. Другия път ми остана само червено и съм готова да получа който цвят поискам. Както и да е, нека продължим с този лесен и невероятно творчески урок за днес. Вече си бях избрала боите и реших да погледна какво още има в сайта, което да е произведено от тази българска фирма, за да си купя още нещичко (така и така плащам доставка).

1520В десния панел на сайта видях „шаблони“ и бързо реших да ги разгледам и да потърся нещо интересно и невиждано по другите домове. Очите ми се залепиха в тези идеални за Свети Валентин сърчица – ТУК, но след това видях ТОЗИ шаблон, който много ми напомняше на най-известния Скандинавски десен – chevron (бяло-черен зиг-заг) и понеже това е любимия ми стил реших да добавя към кошницата него.

Идеята все повече ми се избистряше – морските цветове преплетени по един свеж и модерен начин със скандинавския мотив – идеално. Естествено след шаблона се наложи да потърся и четка за него и добре, че в същия сайт имаше, за да не купувам от друг (не ми се плащаше още доставки) – ето ТУК може да видите какво си взех и използвах за проекта. Ако не ви се дават още пари и за шаблонна четка имайте предвид, че макар и малко по-трудно ще постигнете същото и с най-обикновена от близката книжарница (аз имам 2 бр. за по по-малко от левче всяка – една по-малка и една по-голяма, с които мислех да рисувам сегашния проект).

 need1

5Понеже обичам да добавям по малко текстура на всяка канава която рисувам,  но за жалост вече нямам смес, реших да напиша в търсачката „релеф“ и се натъкнах на ТАЗИ релефна паста за невиждани до сега от мен пари – 2,20 лв. за 100 мл. Шпатулка нямам (и не ми се даваха пари), но реших че ще действам с добрия стар нож за масло (тамън с по-назъбената му страна щях да направя интересни линии). Пастата е на водна основа, така че ако измиете предмета веднага с вода – няма да остане следа по него.

Нанасяне на релеф (по желание)

relefВече най-вероятно се досещате как започва всичко. Независимо дали сте избрали да рисувате върху кадастрон или платно (моето е предварително грундирано 25 х 50 см. и струваше не повече от 6,50 лв., а ефектът е значително по-добър от обикновен кадастрон, за това помислете какво ще изберете) ако искате релеф всичко трябва да започне с него. Взех ножа и с него започнах да мацам тук-таме със зиг-заг движения (няма специфични техники – вие преценете как ви харесва). Пастата за релеф засъхва много бързо (колкото по-дебел слой сте сложили, толкова по-бавно е), но не прекалявайте с релефа на тази картина, защото той не е основния акцент. Аз сложих малко и след около 20-30 минути беше стегнал готов за работа.

Рисуване на фон:

С някаква четка (без значение е дали е скъпа или евтина в нашия случаи) започнете да правите линии от единия край и от другия край в най-различни цветове. Примижете с очи и погледнете малко по-отдалеч. Загледайте се дали в някой ъгъл или страна нямате насищане от определен цвят, който да а загрозява всичко. Ако ви е трудно да преценете попитайте ваш близък какво мисли и да каже дали някъде му чернее, белее и т.н. След като прецените, че е идеална, спрете и изчакайте да изсъхне хубаво боята преди шаблона.

bestshot

Рисуване с шаблон:

1aШаблонът се залепя с хартиена лепенка от всичките му страни (тя има много слабо лепило и няма да повреди рисунката ви). С помощта на четката започнете да нанасяте боя във фугите (аз използвах тъмно кафяв цвят). На някои места нанесете плътен слой боя, а в краищата само докосвайте платното с върха на четката, за да се прелее с картината и да няма резки разлики. Повдигнете внимателно шаблона и готово. Поставете творбата си за няколко часа на спокойствие да изсъхне съвсем и след това я подарете на любим човек или я закачете на стената. Когато някой ви попита (а това ще става много често) кой е художника, чувството да се покажете себе си е наистина незаменимо!

Равносметка: 1 бр. платно (6,20 лв.); стари четки; четка за шаблон (2,50 лв.); 5 бр. акрилна боя (12,50 лв.); шаблон (5,90 лв.); паста за релеф (2,20) = 29,30 лв. като всичко без платното мога да използвам още много пъти (за ще много картини например 🙂 ). Каквато и да е цената – изкуството сътворено от теб самия е безценно, но все пак е най-добре когато е под 30 лв. нали?.

Поздравявам ви всички и ви предизвиквам да покажете това, на което сте способни!

Рисувайте смело, защото има някои неща, които се казват само с цвят върху бялото платно!

2a

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s