Здравословен домашен сладолед с пресни плодове

ice2

   Здравейте скъпи читатели! През един такъв горещ майски ден как да не ви се дояде нещо ледено и сладко? Е, напоследък особено преди тренировка обожавам да си правя (по-скоро го ям преди да спортувам, защото ми дава много енергия) този домашен „сладолед“ или казано по-малко по различен начин – замразен йогурт. Пропорциите са много лесни – 1 към 1 към 1 – кисело мляко, прясно мляко и плод по избор. Вътре може да добавите още каквото се сетите: от какао, до кафе или пък някакви ядки – всичко зависи само от вашият вкус и от продуктите с които разполагате към момента. Както и да, каквото и да сложите все ще стане много вкусен, разхлаждащ и здравословен десерт. Е стига вече съм говорила и нека да премина до най-сладката част от публикацията – рецептата за това сладко (но полезно!) изкушение.

Нужни продукти

  • 1 чаена чаша кисело мляко 2 % (около 200 гр.) (около 100 ккал. )
  • 1 чаена чаша прясно мляко (пропорциите са 1 към едно с киселото мляко) (около 100 ккал. )
  • 1 чаена чаша намачкани (ако са меки) или настъргани (ако са твърди) плодове – например 200 гр. ягоди са около 60 ккал.)
  • 1/2 с.л. течен подсладител (тук калории няма) (него може да заместите с мед 25 гр. = 75 ккал.)
  • може да пропуснете плодовете и да сложите вместо тях какао – така ще имате шоколадов „сладолед“ или пък малко еспресо за кафен вкус – защо не и двете!
  • може вместо какаото да сложите 1 ванилийка за аромат и вкус
  • някои път ако искам да е по хранителен слагам и овесени трици
  • идея е да сложите или вътре или да поръсите при сервиране кокосови стърготини

От изброените продукти стават две големи порции, като всяка една от тях е горе-долу по 150-200 ккал.

Може да видите калориите на други плодове и продукти в много сайтове, като например ТУК

homemade ice cream1

 

Как се прави

  • Смесете в една пластмасова кутия с капак: чашата кисело мляко, прясното мляко и избраните от вас плодове. Ако сте избрали ягоди или пък банани трябва да ги намачкате хубаво, правила съм си този сладолед и с круша и ябълка, които настъргах.
  • Добавете течния подсладителя и разбъркайте добре.
  • Ако сте решили да слагате какао или нещо друго – сега е момента.
  • Затворете кутията с капак и я поставете във фризера.
  • След около час може да разбъркате сладоледа и да го върнете на студено.
  • След най-много 4 часа сладоледът ви трябва да е готов.
  • Bon appétit!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s