Лесна плетена роза

20

Тези лесни розички са много лесни и стават много бързо, сега е идеалният момент да изплетете няколко, защото са подходящи за малки подаръчета – брошки (1) или пък за декорация на коледен подарък (2). Може да ги пришиете и към шапка (3).

111

Ако изплетете модела не с прежда а с конци (обикновени или най-добре за бродиране), розата ще стане малка и подходяща за обици, пръстени, фиби или пък ключодържатели. (вижте идейки от google ТУК)

За изплитането на розата и листенцата ще трябва да знаете как се плете: синджир, нисък пълнеж, полупълнеж, висок пълнеж с една наметка и залепена бримка (всичко може да научите ТУК)

Роза

Оставяйки 25-30 см. свободна прежда (с тази „опашка” после ще шиете) изплетете 41 синджира.

Ред 1: Изплетете висок пълнеж с една наметка в 4ия синджир от куката. Направете 2 синджира, след които 2 високи пълнежа в същата бримка (т.е. 4ия синджир от куката). *1 синджир, пропуснете 2 синджира. В следващия синджир изплетете 2 високи пълнежа, 2 синджира, 2 високи пълнежа. Повторете от * до края на целия синджир. Завършете с 1 синджир и обърнете.

Ред 2: Направете залепена бримка в първото пространство от 2 синджира (това което се е получило от ред 1 след високия пълнеж в 4ия синджир от куката). 3 синджира, 6 високи пълнежа в същата бримка. *Направете 1 нисък пълнеж в образуваното от първия ред пространство от единия синджир. 7 високи пълнежа в следващото пространство от 2 синджира. Повторете от * до края на реда. Завършете и изрежете.

През първоначално оставената ви прежда прокарайте игла с голям отвор (продават такива в кинкалериите – най-често са пластмасови). Навийте плетката, така че да се образува роза и зашийте всичко в долния и край, за не може да се отваря. След като сте я пристегнали добре по желание може да зашиете и безопасна игла ако ще я ползвате за брошка.

21

Розова пъпка

Ако искате да изплетете малка розова пъпка, следвайте същите инструкции както показаните в модела, но вместо да започвате с 41 синджира започнете с 12, след които си продължете ред 1 и 2.  За средно голяма розова пъпка започнете с 15 синджира, а за голяма с 21.

Листенца

Оставяйки 20 см. прежда (опашка) изплетете 10 синджира.

Страна 1: плетейки в задните бримки на синджирите, изплетете 3 високи пълнежа в четвъртия синджир от куката, след което плетете в следващите 3 бримки по 1 висок пълнеж, направете полупълнеж в следващия синджир, нисък пълнеж в следващия, залепена бримка в последния синджир. Изплетете 1 синджир и направете в него 1 залепена бримка (това е върха на листото).

Срана 2: сега плетете от другата страна на листото ( в предните бримки), направете залепена бримка в следващия синджир, нисък пълнеж в следващия, полупълнеж в следващия, направете по 1 висок пълнеж в следващите 3 синджира, след което изплетете 3 високи пълнежа в следващия един синджир, съединете със залепена бримка в третия синджир.

С останалата ви прежда в началото и с игла зашийте листенцата към розата.

 ✽

Разгледайте и другите модели на цветя в блога, защото с тях може да направите същите декорации – ТУК, ТУК и ТУК

Advertisements

2 responses to “Лесна плетена роза

  1. С благодарност и признателност за разбираемо обяснените стъпки за изплитането на розичката, както и на другите цветя и обличането на дървените топчета. След дълго търсене и преглеждане на количество клипове на италиански и английски, не малка част и на руски(по-разбираем за мен), тук в този прекрасен блог открих това, което търсих! Благодаря за отделеното време 🙂 в ползу на потребители като мен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s