Плетене на кръг

11111

Здравейте, тази публикация е в отговор на един много хубав въпрос, който получих от читателка на блога (благодаря ви за него Дияна).

„Искам да попитам при плетенето на кръгчетата има ли някакво правило за следващите редове, т.е. как се увеличава броя на бримките?”

Реших, че това важна и основна тема, на която трябва да бъде обърнато специално внимание.  Плетенето на кръгчета може да се използва за подложки на чаши, за начало на шапки и за какво ли още не.

22222233333В отговор на въпроса ще кажа, че за щастие има правило, което може да следвате при изплитането на кръгчета. Давам схема с нисък пълнеж, но може да бъде изпълнена с всеки друг пълнеж (не забравяйте, че ако ще плетете с висок пълнеж с една наметка, започващите синджири от втория ред трябва да са 2, а не 1 както е в схемата, защото с 1 синджир се започват плетки с ниски пълнежи, повече по тази тема прочетете ТУК). Схемата е:

Започнете с изплитането на 2 синджира

Ред 1: Изплетете 6 ниски пълнежа във втория синджир от куката. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините. (6 ниски пълнежа)

Ред 2: Изплетете 1 синджир.  След него във всеки един пълнеж плетете по 2 ниски пълнежа. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините.  (12 ниски пълнежа)

Ред 3: Изплетете 1 синджир. Редувайте до края на реда – 1 пълнеж в следващата 1 бримка, 2 пълнежа в следващата 1 бримка. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините.  (18 ниски пълнежа)

Ред 4:  Изплетете 1 синджир. Редувайте до края на реда – 1 пълнеж в следващите 2 бримки, 2 пълнежа в следващата 1 бримка. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините.  (24 ниски пълнежа)

За да направите кръгът по-голям, трябва да знаете следното:

За всеки нов ред, добавяйте по още 1 нисък пълнеж към броя на пълнежите между 2та пълнежа изплетени в една бримка.

Например, ред 5 ще има 3 ниски пълнежа между наддаването, а ред 6 ще има 4 пълнежа и т.н.

Ето как биха изглеждали те:

Ред 5:  Изплетете 1 синджир. Редувайте до края на реда – 1 пълнеж в следващите 3 бримки, 2 пълнежа в следващата 1 бримка. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините.

Ред 6:  Изплетете 1 синджир. Редувайте до края на реда – 1 пълнеж в следващите 4 бримки, 2 пълнежа в следващата 1 бримка. Направете залепена бримка в първия пълнеж, за да съедините.

Ред 7: …….. по 1 пълнеж в следващите 5 бримки, 2 пълнежа в следващата 1 бримка…...Ред 8: …….. по 1 пълнеж в следващите 6 бримки, 2 пълнежа в следващата 1 бримка…...

По желание за по-завършен вид след изплитането на кръга направете по една залепена бримка във всяка една от бримките и завършете.

4 responses to “Плетене на кръг

  1. Безкрайно благодаря, Калина! Сега вече ще ми остане само удоволствието от плетенето, без разочарованието от многото налучкване на точен брой бримки 🙂

  2. Аз също имам един въпрос по отношение на плетенето в кръг. Защо свързващите залепени бримки ми вървят на един край? Би трябвало, ако е правилно изплетено, линията, която се получава от залепените бримки, които правят кръга, да е вертикална, а моята направо си лети към единия край. Уж броя постоянно бримките, отговарят си на посочените по схема, а накрая отзад плетивото ми изглежда грозно.:(

    • Имаше такова нещо, но тъй като сега за съжаление нямам свободно време да плета – по спомени ще ви кажа, че ако залепените бримки ви вървят в дясно мисля, че първия пълнеж трябва да го правите не в първата бримка на реда а във втората. Пробвайте това и ако пак не стане ми пишете да пробвам и аз. http://www.youtube.com/watch?v=ukrrfXc8_Cw http://www.youtube.com/watch?v=0qRcg3YxVpo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s