Гердан с възел

16

★ ★ ★

    Продължавам с публикациите на тема „плетени бижута“. Този път ще ви покажа как да си изплетете това колие с помощта на кука за плетене и малко прежда и търпение. Отново важи казаното и за другите плетени бижута – хубавото е, че може да си ги направите в цветове по желание и от различни на допир и вид конци или прежди. Изплитането на колието бих казала е много лесно, тъй като не се изисква почти никакъв опит с куката, но минусът е, че процесът на създаването му е доста скучен. Това е така, защото се повтаря едно и също действие от началото до края, но пък от друга страна няма какво да се следи и за какво да се внимава, което от своя страна позволява съвсем спокойното гледане на един филм или на някоя друга серийка.

Нужните материали са:

1. 4 по-големи халкички

2. 5-6 обикновени малки халки

3. 1 закопчалка

4. Клещи

5. Кука за плетене с размер 2-2,5 мм

6. Тънка прежда, подходяща за кука 2-2,5 мм.

За да си изплетете колието ще трябва да знаете как се плете:

1. Синджир

2. Нисък пълнеж

3. Завършване

Вижте как се плетат ТУК

17

Идеята на плетката: плете се спираловидно, без никъде да се прави залепена бримка. Трябва да се изплетат 2 нещо като самостоятелни герданчета, с които после ще се върже и възелът.

Модел за изплитане на колието

Започнете с изплитането на 5 синджира (ПС: ако искате да е по-тънко изплетете само 4, а ако по-дебело изплетете 6).

Направете нисък пълнеж в петия (последния) синджир от куката. След него плетете по 1 нисък пълнеж във всеки от оставащите синджири (общо 5 ниски пълнежа).

Продължете с пълнежите и във вече изплетените от вас (плетете нисък пълнеж във всеки един нисък пълнеж от предния ред) – без да правите залепени бримки, защото както казах се плете спираловидно.

Постепенно  (някъде след 3-4 ред) ще видите как се получава нещо като тръбичка. Плетете до достигането на желаната от вас дължина и завършете. (ПС: моето стана около 50 – 55 см.)

Оставете настрана и изплетете още едно по същият начин.

Поставяне на халкички и закопчалки

Вземете едното изплетено герданче и в двата му края с помощта на клещи поставете по една от по-големите халки. Съединете халките една с друга с една по-малка халка, към която прикрепете или много късо синджирче или още 3-4 халкички (ако след като колието ви е готово ви е малко късо винаги може да добавите още няколко халкички).

Вземете другото изплетено герданче и отново поставете последните големи халки в двата му края. Свържете ги с една малка халкичка, към която свържете една закопчалка.

Връзване на възела

18

1. Сгънете на половина всяко от герданчетата и ги поставете едно под друго.

2. Внимателно хванете горното герданче и леко го сгънете, за да застане под долното.

3. Промушете двата края, падащи ви се в дясно през горната образувала се халка.

4. Дръпнете и стегнете внимателно.

Съжалявам ако не съм го обяснила добре, но ако разгледате снимките съм сигурна, че ще разберете как да си направите възела.

Може да си направите и гривничка по същия начин – само я направете по-къса и не започвайте с 5 синджира а например само с 3* (*ако искате да ви е по-тънка).

19

Advertisements

2 responses to “Гердан с възел

  1. Здравейте,
    Не ми стана съвсем ясно как се плете спираловидно без залепена бримка. Плете се първо 5 ниски пълнежа, после се обръща и се плете пак 5, пак се обръща и т.н.? Опитвам се, но не ми се получава като тръбичка. Другият вариант, който се сещам е, след първия ред да се плете с нисък пълнеж в първата бримка от предходния ред, но и така нещо не ми се получава.
    Благодаря предварително.

    • Така, значи, първо изплитате 5 синджира, след което правите залепена бримка в последния синджир от куката – и сега става като халкичка. След това просто направете нисък пълнеж в следващата бримка и правете пълнежи един след друг спираловидно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s