Плетена панделка – папионка

bow tie crochet necklece★ ★ ★

    От една година насам панделките изживяват нов живот в света на модата. Често могат да бъдат открити в магазините с различно предназначение – като фиби, шноли, диадеми, гривни и др.  в различни цветове и десени. В настоящата публикация ще разберете как да си направите този гердан с панделка, който от своя страна сложен на тялото придава леко строг и едновременно с това момчешки вид, тъй като наподобява папионка. В първият ден в който си сложих герданчето, веднага получих комплименти от колежките си и се наложи да им оплета и на тях такива. Хубавото е, че се плете доста бързо и за щастие доста лесно.

Нужните материали са:

  1. Клещи
  2. Синджир
  3. 1 закопчалка и 3 халкички
  4. Кука за плетене с рамер 2 – 2,5 мм
  5. Дебел памучен конец в желан от вас цвят
  6. Игла за шиене
  7. Ножица

За да си изплетете панделката ще трябва да знаете как се плете:

  1. Синджир
  2. Нисък пълнеж
  3. Залепена бримка

Вижте как се плетат ТУК

bow2

    Преди да напиша как да изплетете панделката искам да кажа, че с оглед различните предпочитания няма да давам точен брой бримки, които да трябва да изплетете а ще говоря в сантиметри.

    Сега да обясня какво представлява панделката, за да разберете самата плетка преди да сте започнали да я плетете. Представлява правоъгълник с приблизителни размери 5 см. на 16 см.. Сгъва се на две и се притиска по средата, за да се образува панделката.

    В модела ще казвам кога да правите по 2 пълнежа в една и съща бримка, само информативно казвам, че тези 2 пълнежа се правят 4 пъти в цялата плетка, целта им е да може да се образува хубав ъгъл, защото ако не ги правите ще ви стане заоблено – което не е много хубаво.

Та сега да говорим по същество

1. Започнете да изплитате синджири, докато дължината им придобие размер приблизително 5 см. (това са около 20 синджира). За улеснение в обясненията да приемем, че сме изплели точно 20 синджира.

2. След като сте изплели 20 синджира направете още 1 синджир и обърнете плетката.

3. Направете нисък пълнеж във втория синджир от куката

4. Продължете да изплитате ниски пълнежи до края на реда (тук ако си ги броите трябва да имате 20 пълнежа).

5. Обърнете плетката и направете 1 синджир.

6. Изплетете нисък пълнеж в първия пълнеж от предния ред и продължете да плетете ниски пълнежи до края на реда. (20 ниски пълнежа)

7. Повтаряйте точки 5 и 6 докато дължината на плетката стане около 16 см., т.е. достатъчно дълга, че при прегъването и на две и свиването по средата (което ще се направи по-късно с конец) самата панделка да стане около 7 см. След като сте доволни от размера спрете за момент.

chart1aa* Показаната схема е само да добиете визуална представа какво представлява плетката от 1 до 7ма точка, т.е. бройката на бримките са примерни.

8. Сега трябва да се намирате с конеца в единия край на панделката, вместо да правите синджир и да обърнете, изплетете още един нисък пълнеж в същата бримка в която сте направили последния и започнете да плетете ниски пълнежи по цялата дължина (16 сантиметровата страна) на плетката.

9. Когато стигнете другият ъгъл на панделката (този, който се намира още в самото и започване – при синджирите) направете 2 ниски пълнежа в една и съща бримка.

10. Сега продължете да плетете ниски пълнежи по късата страна на плетката – т.е. сега ще плетете първоначално направените 20 синджира, но от другата страна.

11. Когато стигнете ъгълът  (това ви е третият до момента) отново изплетете 2 ниски пълнежа в една и съща бримка.

12. Сега подобно на 8 точка трябва да изплетете с ниски пълнежи и другата дълга страна на плетката.

13. Когато стигнете и последният ви – 4ти ъгъл- пак направете 2 пълнежа в една бримка и завършете плетката, като оставите много дълъг конец.

2chartaa

* Показаната схема е само да добиете визуална представа какво представлява плетката от 8 до 13та точка, т.е. бройката на бримките са примерни.

14. С този конец и с помощта на игла зашийте двете къси страни на плетивото и направете хубав възел. Тук трябва да ви е останал още много конец, с него започнете да навивате по средата на плетката и я притискайте, помагайте си с ръце като намествате положението на плетката, така че да се оформи формата на панделка. Накрая след като сте доволни от вида на панделката си, завържете конеца някъде отзад на панделката, така че да не се вижда и изрежете остатъка.

С клещите разтворете 2 от халките, промушете ги в двата ъгъла на панделката и свържете със синджира. Ако синджирът ви няма закопчалка, сложете такава и една халка в другите краища на синджира.

Друго предложение:  вместо да закачате панделката към синджир може да зашиете безопасна игла от задната и страна и така да стане брошка.

Ами това е от мен за днес, надявам се предложението ми да ви е харесало и вие да си направите нещо подобно : )

Ако искате да си направите герданчето дадено долу в ляво :), научете как ТУК

bow3

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s