Разчитане на модели (на руски език)

В друга публикация (тук и тук) съм ви помогнала да разчитате моделите от английски и немски език, но тъй като има и много плетки и модели за тях в интернет на руски език, няма как да ги пренебрегна, за това реших да направя и подобна публикация. Ще ви напиша руските думи, които се срещат в моделите за плетене на една кука и посредством този блог се надявам да се справите. Има много още думи, на които може да попаднете, за това в края на темата съм ви дала някои линкове в които ще може да ги видите от англисйки език.

Синджир = воздушная петля

Първата бримка се прави по следния начин: с преждата се прави примка и през нея с куката се изтегля прежда от кълбото.Долният край на преждата се издърпва надолу, за да се притегне възела. Отново с хваща конеца от кълбото и се прекарва през първата бримка -получава се втора бримка. Действието се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо за получаване на нужната дължина синджир.

Видео Урок

Бримка/бримки = петля/и

Залепена бримка = Лицевая гладь

Вкарва се с куката в първата бримка от предходния ред ( ако е в началото в първата бримка от синджира ), хваща се прежда от кълбото и се прекарва през нея и бримката на куката.

Видео урок

Нисък пълнеж = полустолбик

С куката се боде в бримка от синджира или предишния ред, изтегля се бримка, хваща се преждата и се изтегля през двете бримки. Когато започвате ред с нисък пълнеж направете един синджир преди 1ият нисък пълнеж.

Видео урок

Полупълнеж = полустолбик с одним накидом

Преждата се намята върху куката, боде се в бримка от синджира или от предходния ред. Изтегля се 1 бримка ( 3 наметки на куката) и двете бримки и наметката на куката се изплитат наведнъж.
Видео урок

Висок пълнеж с 1 наметка = столбик с накидом

Преждата се намята 1 път върху куката, боде се в бримка от предишния ред или синджира и се изтегля 1 бримка (сега има 3 наметки на куката). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметката( сега има 2 наметки). Прави се последна наметка която се изплита с последните 2 останали на куката. В началото на всеки ред се изплитат две бримки синджир.

Видео урок

Висок пълнеж с 2 наметки = столбик с двумя накидами

Преждата се намята 2 пъти върху куката, боде се в бримка от предишния ред или синджира и се изтегля 1 бримка (сега има 4 наметки на куката). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметката( сега има 3 наметки). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметките. Прави се последна наметка която се изплита с последните 2 останали на куката. В началото на всеки ред се изплитат три бримки синджир.

Видео урок

висок пълнеж с 3 наметки = столбик с 3 накидами

Преждата се намята 3 пъти върху куката, боде се в бримка от предишния ред или синджира и се изтегля 1 бримка (сега има 4 наметки на куката). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметката( сега има 4 наметки). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметките и така още 1 път. Прави се последна наметка която се изплита с последните 2 останали на куката. В началото на всеки ред се изплитат три бримки синджир.

Видео урок

висок пълнеж с 4 наметки = столбик с 4 накидами

Преждата се намята 4 пъти върху куката, боде се в бримка от предишния ред или синджира и се изтегля 1 бримка (сега има 4 наметки на куката). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметката( сега има 5 наметки). Намята се още веднъж и се изплита заедно с 2 от наметките и така още 2 пъти. Прави се последна наметка която се изплита с последните 2 останали на куката. В началото на всеки ред се изплитат три бримки синджир.

Увеличавам, добавям = прибавка

Независимо дали е нисък или висок пълнеж, с думата прибавка се има предвид да се изплете още един пълнеж в същата бримка
Видео урок

намаляване/стесняване = убавка

В схемите ще срещнете стесняване на ниски и високи пълнежи. Целта е няколко пълнежа да се изплетат заедно.

изплитане на нормален нисък пълнеж, но вместо да се мушка куката в следващия бод се вкарва в стълба на долния ред от зад напред = столбик без накида провязанный снизу

изплитане на нормален полупълнеж, но вместо да се мушка куката в следващия бод се вкарва в стълба на долния ред от зад напред = полустолбик с 1 накидом, провязанный сзади (накид, ввести крючок спереди назад между столбиками предыдущего ряда и обвести им сзади ножку столбика с накидом предыдущего ряда, накид, захватить рабочую нить, накид, протянуть нить через все 3 п. на крючке – так вяжутся четные. т.е. изн. ряды)

изплитане на нормален висок пълнеж с 1 наметка, но вместо да се мушка куката в следващия бод се вкарва в стълба на долния ред от зад напред = столбик с накидом провязанный снизу (вогнутый столбик с накидом)

Плетене само в предните бримки = только за переднюю дужку петли

Когато имате переднюю (преден), ще продължите да плетете какъвто пълнеж трябва, но ще вкарвате куката само в предната бримка от долния ред или от синджира.

Плетене само в задните бримки = олько за заднюю дужку петли(петель)

Когато имате заднюю (заден), ще продължите да плетете какъвто пълнеж трябва, но ще вкарвате куката само в задната бримка от долния ред или от синджира.
* Ако в модела не пише нищо за това, винаги се плете и в двете бримки едновременно.

зп
Добре е да знаете и още:

всички – все

приблизително – приблизительно

начало – начать, указывает на начало вязания

между – между

от зад напред изплетен стълб с висок пълнеж с една наметка- столбик с накидом провязанный снизу

изплитане само задната бримка – только изнаночная петля

групиране на бримки – группа (столбиков с одной вершиной)

контрастен цвят- contrasting color – контрастный цвет

намаляване/стесняване – убавка

край – борт

кражна бримка – кромочная петля

добавяне на бримки – прибавка

от пред назад изплетен стълб с висока бримка с една наметка- столбик с накидом провязанный сверху

предница – перед

грам – граммы

бримка – петля

основен цвят – главный цвет

направете едно – делайте один

модел – узор, раппорт

p – picot- пико

поставете маркер – поместите маркер (вж. как във втората картинка ТУК)

преден – предыдущий

puff stitch – пышный столбик

останалите – остаток

повторете – повторять, раппорт

кръг (ред на кръг) – круговой ряд, вязание по кругу – Кр.ряд

seed st – seed stitch – жемчужная вязка: ряд1 – попеременно Лиц1, Изн1; ряд2 – попеременно Лиц1, Изн1

пропуснете – пропуск

залепена бримка – полустолбик без накида

пространство – пространство (интервалы)

бримка – петля(и), стежок

през задната бримка- за заднюю дугу петли

заедно – провязать вместе

наметнете- накид

Още много думи, свързани с плетенето на една кука от английски на руски и обратно може да видите на много места, като например ТУК, ТУК и ТУК

А тук може да ги видите на англисйки и български език

2 отговора на “Разчитане на модели (на руски език)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s