Лятно болеро (3 модела)

     Ето, че и дългоочакваното лято настъпи. Ще ви предложа три идеи, с които ще може да си оплетете леки и предназначени за летните вечери болера /къси жилетки/.  Моделите са подходящи за начинаещи, така че грабвайте куката, купете 2 кълбета прежда и започвайте. Хубавото на тези жилетки е, че можете да ги изплетете с всеки един модел на плетка, който умеете да плетете и който харесвате. Вижте ТУК за още 10 идеи на плетки.

Няколко думи преди да започнем: показаните модели са прави плетки – представете си нещо като широк шал, който след като се прегъне на две и се зашие, се превръща в болеро, ето и какво искам да кажа:

pic1. Болеро

(за начинаещи)

1g

За модела ще трябва да знаете: синджир, висок пълнеж с една намета (ТУК)

Кука:8 мм

Мярка: 10 високи пълнежа с една наметка по 5 реда = 5 см

Започнете с 93 синджира

ред 1: Изплетете висок пълнеж с една наметка в 4ият синджир от куката. * 1 синджир.  Пропуснете следващия синджир. Повторете от* до последния синджир в който изплетете висок пълнеж с една наметка. Обърнете (91 бримки)

ред 2: Започнете с 4 синджира. * 1 висок пълнеж с една наметка в образуваното от синджира място (това между двата високи пълнежа). 1 синджир. Повторете от * до последните 2 високи пълнежа. 1 синджир. 1 висок пълнеж с една наметка в последния висок пълнеж от предходния ред. Обърнете

ред 3: 3 синджира. *1 висок пълнеж в следващото образувано от синджир място. 1 синджир. Повторете от *, завършвайки с 1 висок пълнеж в последния такъв от предния ред. Обърнете.

Повтаряйте последните 2 реда до образуването на 35.5 см, завършвайки с ред 2

Завършване: Зашийте в двата края (всеки ръкав е 20.5 см дълъг, т.е. толкова трябва да зашиете всеки край – започващия синджир с последния изплетен ред). След като сте сте зашили краищата и вече прилича на сладко болеро може да направите по един нисък пълнеж във всяка една бримка, така ще изглежда много по-добре и завършено.

Идеята е на: www.favecrafts.com

2. Болеро

(за начинаещи)

3434

Кука:6 мм

За размер: S/M

Мярка: 5 V-образни бримки = 10 см. 4 реда = 10 см.

За модела ще трябва да знаете: синджир (С), висок пълнеж с една намета (ВП1Н), V-образна бримка ((ВП1Н, 1 С, ВП1Н) в една и съща бримка)

Плетете отпуснато!

Започнете с 61 синджира

ред 1:  V-образна бримка в 5тия синджир от куката. (първите 3 пропуснати синджира ще ви бъдат първия ВП1Н на реда). Пропуснете 2С, V-образна бримка в следващия синджир, (пропускате следващите 2 С, V-образна бримка в следващия синджир) до последните 2 С, в последния от които правите ВП1Н.

ред 2: 3 С (брои се за ВП1Н). V-образна бримка в следващия синджир (който е този от последната V-образна бримка от предния ред) повтаряйте до последния ВП1Н, в който изплетете 1 ВП1Н. Обърнете

Сега трябва да имате 19 V-образни бримки и началото и края на реда трябва да е с ВП1Н.

ред 3 – 32: Повторете ред 2

Може да добавяте още редове за вашия размер.

Идеята е на: www.crochetincolor.blogspot.com

3. Болеро

(малко по труден модел)

1

цъкнете на картинка за по-голямо изображение

Използваните бримки:

1212121ПС: Група от 3 ВП1Н може да видите ТУК  (в линка е показано за група от 4 ВП1Н, така че махнете 1)

Желая слънчево и хубаво лято на всички!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s