Плетен ПУФ / табуретка

пуф

Тази табуретка се плете с много дебела прежда и с кука с размер поне 10 мм – вж. повече ТУК

Показаният пуф е плетен с дебела прежда, на етикета на която пише, че е за 10 мм кука /по това може да се ориентирате каква прежда да купите/.

Пуфът се плете спираловидно, за това ще трябва да си вземете предварително маркер (друг цвят прежда или фиба – вижте как се поставя в ТАЗИ публикация ), който да завързвате/поставяте в края на всеки ред, с което ще знаете кога започва всеки следващ.

Няколко думи от мен преди да започнете:

Няма да казвам къде, но вече на няколко места виждам да се продават такива пуфове за над 90 лв., което е абсурдно за тези от нас които могат да плетат, обичат да правят нещата сами и искат да спестят някой лев. Но и да не можете да плетете, не е трудно да се научите – все пак трябва да научите само 4  бримки и това е, няма защо да не пробвате ако имате и малко налично свободно време. Към всяка бримка съм направила клипче от което ясно може да видите как се правят всички те. Хубавото на тази табуретка е, че може да я оплетете във всеки цвят – може да е розова за малкото ви момиче или синя за момченце, може да е с цвета на холната гарнитура или каквото искате, за да пасне на исканото от вас място (може и да е шарена). Както казах вече, табуретката се плете с много дебела прежда, когато отидете в кинкалерията – консултирайте се с продавачката за такава прежда която не се свива и т.н., за да може да я перете без проблем в пералнята. Вземете 3-4 кълбета и обезателно попитайте дали ако ви се наложи ще може да закупите още ако ви свърши вече купената. Запазете етикета, с който ще може да купите допълнително. Но винаги може да го направите и в повече от един цвят ако случайно не намерите търсената от вас. (проверете и в интернет магазините за прежда)

 Идеята на плетката е, че до един ред вие наддавате (добавяте бримки, т.е. плетете по 2 в една бримка), за да се разширява плетката като диаметър. В модела долу е до ред 8 това наддаване, ако искате по голям диаметър добавете още редове (9ти ред ще стане наддаването във всяка 8ма бримка, 10 ред във всяка 9та и т.н.).  Изплетените редове след наддаването правят височината на табуретката, т.е. редове 9-12, ако искате по-висока изплетете още по-същият начин.  След като сте оплели и височината, започвате да стеснявате (повтаряте наддаването в обратен ред). Накрая съм писала и за капачето което се плете след като сте напълнили пуфа с пълнеж – то може да не се зашие а да го завършите и да сложите връзки с които да го връзвате към другата част – така ще може да вадите пълнежа и да перете плетката, което според мен е по-добрия и практичен вариант.

пуф3

За него ще трябва да можете и знаете да плетеле:

  Синджир – ТУК

Залепена бримка – ТУК

Висок пълнеж с две наметки  (ВПДН) – ТУК

Намаляне/ стесняване на ВПДН – ТУК

* Ако искате да има този спираловиден ефект както е на кафявия и оранжерия пуф, плетете всяка ВПНД само в задните бримки (ТУК  долу ще видите картинка оцветена в син цвят, от която се вижда къде е задната и предната бримка на плетката). Ако пък не искате, и сивият пуф (качен в края на публикацията) ви харесва повече плетете всяка ВПНД и през двете бримки.

Започнете със 7 синджира и съединете кръга със залепена бримка.

 1. Изплетете 12 ВПДН (=12)
 2. Изплетете по 2 ВПДН във всяка една бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=24)
 3. Изплетете по 2 ВПДН във всяка втора бримка от предния ред, повторете 12 пъти (във останалите плтете по 1 ВПДН *важи и за следващите редове) (=36)
 4. Изплетете по 2 ВПДН във всяка трета бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=48)
 5. Изплетете по 2 ВПДН във всяка четвърта  бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=60)
 6. Изплетете по 2 ВПДН във всяка пета  бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=72)
 7. Изплетете по 2 ВПДН във всяка шеста  бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=84)
 8. Изплетете по 2 ВПДН във всяка седма  бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=96)
 9. Плетете по 1 ВПДН във всяка една от предния ред (=96)
 10. Плетете по 1 ВПДН във всяка една от предния ред (=96)
 11. Плетете по 1 ВПДН във всяка една от предния ред (=96)
 12. Плетете по 1 ВПДН във всяка една от предния ред (=96)
 13. Изплетете всяка 7ма и 8ма бримка заедно, повторете 12 пъти (=84)
 14. Изплетете всяка 6та и 7ма бримка заедно, повторете 12 пъти (=72)
 15. Изплетете всяка 5та и 6та бримка заедно, повторете 12 пъти (=60)
 16. Изплетете всяка 4та и 5та бримка заедно, повторете 12 пъти (=48)

Напълнете табуретката с каквото сте преценили (парчета стар плат, топчета от експандиран полистирен (полистиренови топчета) /продават се и по интернет/, които предварително сте сложили в ушита от вас или не калъфка пригодена за пуфа)

Може да спрете на някои от редовете 13-14-15 ако искате с плетката да облечете някоя ваша табуретка, ето пример:

-2

продават такива табуретки (като тази от горната картинка) от бананови влакна в ИКЕА за 49 лв. 🙂

За завършване и затваряне на пуфа:

Започнете със 7 синджира и съединете кръга със залепена бримка.

 1. Изплетете 12 ВПДН (=12)
 2. Изплетете по 2 ВПДН във всяка една бримка от предния ред, повторете 6 пъти (=24)
 3. Изплетете по 2 ВПДН във всяка втора бримка от предния ред, повторете 6 пъти (във останалите плтете по 1 ВПДН *важи и за следващите редове) (=36)
 4. Изплетете по 2 ВПДН във всяка трета бримка от предния ред, повторете 6 пъти (=48)

 

Зашийте на ръка двете части една към друга (или добавете връзки с които да го завързвате) и сте готови!

пуф2

*за по малък пуф, може да пропуснете редове 6-7-8 и 13-14-15

31 отговора на “Плетен ПУФ / табуретка

 1. Здравейте,
  от две седмици се мъча да заплета този пуф и не става, не знам точно къде бъркам нещо не става. Може ли да обясните или евентуално да покажете как точно става със залепената бримка и как се прави кръга,
  Много благодаря предварително и за това, изобщо някой се е наел да покаже всичките тези модели.
  Поздрави Горемлиева

  • Здравейте! Много е просто – един път схванете ли го ще го изплетете за нула време. В това клипче още в началото показвам как се прави синджир а в края показвам как се прави залепена бримка (в него може да видите как се прави и висок пълнеж):

   ето още едно страхотно видео:

   във второто видео жената започва с 4 синджира, за пуфа започнете със 7. След което прави залепена бримка, след нея прави 3 синджира – вие не ги правете за да стане спираловидно. След синджирите жената плете 23 високи пълнежа, вие трябва да изплетете само 12 вълнежа. След като сте изплела тези 12 не съединявайте със залепена бримка както жената прави в първия ви висок пълнеж, а направо изплетете висок пълнеж в първия висок пълнеж от предния ви ред. Така след тезе 12 високи, вторият ви ред трябва да е с 24 – във всеки пълнеж плетете по 2 високи. Третият ред вече редувате – в една бримка плетете 2 високи в следващата само по 1 и така докато ви станат 36 високи. В четвъртият ред правите заедно 2 високи в 1 бримка, 2 високи в следващите две бримки. Петият ред редувате 2 високи в 1 бримка, 3 високи в следващите 3 бримки. След всеки ред в модела има скоби, които ви показват колко трябва да са ви бримките, слагайте си конец в края на всеки ред ако искате за улеснение. Надявам се да съм ви помогнала. Хубав ден

   • Хиляди благодарности, от това по-перфектно няма!
    Сега разбрах къде бъркам. Оооо, много благодаря още веднъж, веднага се захващам!!!! Искрени пожелания за все така здрави и сръчни ръце, много спорни и красиви плетива!!!

 2. Здравейте, можете ли да ми кажете от къде мога да намеря прежда като тази от първата картинка (кафевия пуф)? Никъде не мога да намеря толкова дебела прежда, а изглежда много хубава…

  • здравей, и моята жена плете пуфове, само че ги предлагаме за продажба през сайта ни http://www.cottonpouf-bg.com. та и ние точно като вас искахме да ги правим от някаква дебела и здрава прежда. това но което се спряхме е едно доста дебело памучно влакно, което явно се прави като се цепъ памучно трико на дълги ленти. продукта се казва ZPAGETTI. Произвежда се някъде в холандия и имат много малко представителства по света. за щастие имат и магазаин в софия. потърсете в гугъл на zpagetti и ще ги намерите. вижте в сайта ни ако желаете, за да видите как изглежда готовия пуф. ние сме много доволни от резултата. други колеги от бранша ни препоръчаха да плетем с няколко по-тънки прежди едновременно, но не става толкова добре. пуфовете със влакната zpagetti стават много красиви и са невероятно здрави. стават и за градина. аз не тръгувам zpagetti, така че бъдете спокойни, не ги рекламирам защото имам изгода, просто съм доволен от резултата. за пуф табуретки това влакно е трепач.

 3. Здравейте, можете ли да ми кажете от къде мога да намеря прежда като тази от картинката с кафевия пуф, никъде не мога да намеря толкова дебела, а изглежда много хубава

  • Ами не е толкова трудно, преди време си плетох едно пончо с много дебела кука (над 10 мм) и много дебела прежда. Аз моята дебела прежда си я намерих от веднъж и не съм търсила, купих си я от едно малко магазинче на Красно село. Отидете в най-близкия такъв магазин и попитайте за дебела прежда. Ако сте от София погледнете по Пиротска и разни подобни места с много такива магазини, иначе това магазинче на Красно село се намира до пазара със зеленчуци – в този закрития базар, най в дъното. Но и да не намерите толкова дебела прежда- винаги може да плетете с 2 прежди едновременно 🙂 Успех

 4. Страхотно е да можеш да си направиш сам пуф!!! ако търсите пълнеш ето от къде може да си купите не само най-евтино пълнеж но и най-качествен http://WWW.COTTONPOUF-BG.COM. знайте че не всички пълнежи са еднакви има подходящи и НЕПОДХОДЯЩИ!!! Ето ви малко техническа информация който трябва да знаете за да си купите подходящ пълнеж: Ето какво трябва да знаете за техническите показатели на EPS микрогранулите. Най-важният им показател е размерът (диаметърът). Ако ще ги ползваш като строителен материал за топлоизолация, тогава по-големите топчета са по-добри, защото са по-раздути и съдържат повече въздух и съответно съдържат по-малко твърд материал. Обаче ако ще ги ползваш за пълнеж на пуф, тогава е точно обратното – ПО-МАЛКИТЕ ГРАНУЛИ СА ПО-ДОБРИ за целта. Те са по-плътни, по-тежки и СЛЯГАТ ПО-МАЛКО. За пуфовете е важно да не се слягат от употребата, и затова по-малките топчета са по-удачни. С дребните гранулите ще се налага по-рядко в бъдеще да допълвате пълнежа и също така ще купувате и по-малко количество!!!

  • Всичко до тук е много хубаво – и аз ще завърша моя пуф. НО има следния проблем – колко литра (според сайта по-горе) пълнеж е необходим за този пуф, който е описан тук като плетка?

   • много е лесно да се изчисли. един чувал от 100 литра eps микрогранули пълнеж е като обем 50/50/50 см. така че вижте какъв е обема на вашия пуф и от там си преценете колко чувала ще ви трябват. Има и разфасовка 50 л, която съответно е с половината обем на големия чувал.

 5. о забравих да конкретизирам кои гранули са добри и кои не. най-ситните микрогранули които могат да се намерят в българия са вносни и са с размер 2-3 мм, именно тези са най-добри. в българия се произвеждат гранули с размери на топчетата 4-6 мм. Тези не са добри!!! ако сложите на кантара един и същи обем от двата вида гранули, ще видите че по-малките са с около 35% по-тежки, тоест съдържат повече твърдо вещество и по-малко въздух. Именно поради този факт, малките гранули слягат по-малко и издържат на повече натиск. Пазара в бъргария масово е залят от едрите гранули, защото такова е българското производство. cottonpouf предлагат по-малките гранули на цени сходни или дори по-евтини от българските въпреки че са вносни и въпреки че тежат повече. Така че имате сметка да си купите от дребните поради множеството изброени причини.

  • здравейте отново. значи преди време бях купил български гранули от тези едрите (5-7мм) и 100 литра тежаха 900грама. След това използвах вносни от най най-ситните (2-3 мм) от http://www.cottonpouf-bg.com и 100 литра тежаха 1750 грама, тоест почти двойно !!!! Правете сметка че разликата в твърдото вещество между двете гранули е едно към две, тоест в дребните има два пъти повече твърдо вещество. После използвах пак от cottonpouf едни гранули с размер 2-5 мм. Тези тежаха 1400 грама. От тези проверки разбрах и се убедих че дребните гранули са много по-плътни и следователно са по-издържливи на натиск и слягане в бъдеще.

 6. здравейте,искам само да попитам какво значи повторете 6 пъти.благодаря предварително

  • Здравейте. Трябва да изплетете написаното преди „повторете 6 пъти“ шест пъти. Погледнете пак публикацията, защото се оказа, че нещо съм се объркала и вместо повторете 12 пъти съм писала 6… Така че вече е обновено и трябва да плетете написаното преди „повторете 12 пъти“ . Пример на ред 2: Изплетете по 2 ВПДН във всяка една бримка от предния ред, повторете 12 пъти (=24). Изплитате два високи пълнежа с две наметки в първата бримка, след което трябва да направите същото (изплитането на два пълнежа в една бримка) още 12 пъти – т.е. в следващите 12 бримки трябва да направите написаното в модела.

  • Ами трябва да смените цвета в началото на някой избран от вас ред и с тази прежда да изплетете няколко реда по модела. Изрежете старата прежда и към нейния края завържете на възел новия цвят и си продължавате плетката.

 7. Здравейте,искам да Ви попитам на 13 ред се изплитат всяка 7 и 8 бримка заедно,а на 1,2,3,4,5,6 по 1 ВПДН се плете.

 8. Ето и моят опит, след втори започнат пуф и закупени гранули 🙂 Ще кажа за това, за което аз се чудих лично… Следвала съм стриктно схемата за плетене и резултатите са следните:
  С възможно най-дебелата прежда, която намерих (а това е за куки 8 мм), този пуф се изплита за 3 кълбета (или както се казват) от по 100 грама. Излиза възглавничка с добър размер, за която пълнежът се оказа предизвикателство. Със една стара калъфка за възглавница, закупените от мен „гранули стиропор“ тежат не повече от 350 грама!!! А аз закупих 2 килограма (и сега се чудя къде да ги натъпча). Мили хора, това е много обемна маса, не се подлъгвайте по теглото!
  Плетенето ми отнема към 2 вечера (когато децата спят), но пълненето на гранулите, шиене и т.н. е по-бавно. Успех на всички!

  • Много съм Ви благодарна за написаното!!! Много полезна информация за всички читатели, още един път много благодаря!

  • здравей Петя, не знам защо си купила пълнеж на тегло, наистина 2кг е много нещо. обикновено пълнеж на пуфове се продава на дребно не на тегло ами на литри, тоест на обем. Теглото на гранулите много зависи от размера на топчетата както писах по-горе, тоест по едрите гранули (4-7мм) са по-раздути с въздух и един литър от тях тежи до 50% по-малко от малките гранули (2-4мм). За да имате някаква обемна представа знайте че 100 литра от дребните гранули (2-4мм) тежат около 1400-1800 грама а като обем са 50/50/50 см. Дано това да ви помогне да си прецените колко пълнеж ще ви трябва за даден пуф. Също помнете че гранулите рано или късно ще се слегнат и ще се наложи допълване, така че е добре да си имате повече пълнеж, за да можете да си допълвате в бъдеще..

   • за купуването – защото обясних на познат, който се занимава със стиропор и неговата мярка беше „на кг.“. И тъй като нямам много време за обикаляне, това беше вариантът за сдобиване с пълнеж. А останалото – поредица от събития. Гранулите не са много едри, затова си мисля че са от малките (въпреки че не пише никъде). Та така – след разсипване и мерене, това са изводите 🙂

 9. Здравейте, и аз имам проблем с намирането на дебала прежда подходяща за пуф. Пробвах няколко варианта но не се получи. Ако някой може да ми препоръча ще съм изключително благодарна.

  • здравейте, ние от http://www.cottonpouf-bg.com имаме перфектната дебела Холандска прежда за пуфове. Почти решихме поради слабото търсене да се откажем от бизнеса, но имаме останала прежда, която разпродаваме обадете се на 0889 255-113, ще ви пратим снимки аки нещо ви хареса ще ви го дадем на изгодна цена.

   • Здравейте, разледах продуктите ви! Ще съм благодарна ако ми предложите някаъв бежав цвят. Може да ми пратите снимки на ivy86@abv.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s