Neck warmer или просто поло

 

 Здравейте, това което ще покажа, на английски се нарича „neck warmer” – т.е. нещо което топли врата, аз бих го нарекла само поло, представляващ много малко и късо плетено шалче. Ще видите и една лесна и интересна плетка, която ще е много полезна за тези от вас на които не им е позната, имитираща плетено на 2 куки. Ще ви покажа просто като идея 2 модела за това какво може да направите, а в гугъл ще видите още колко идеи и дизайни може да откраднете. В интернет има много neck warmer модели, но аз реших да споделя моите с вас, защото много от вас може да не са се сещали, че съществува такова нещо. Аз съм си направила и в черно едно което стои много добре с черен пуловер, който принципно не е поло. Може да добавите към любимата си дреха поло в същия цвят или да го комбинирате с чантата си и т.н. Знаете, че обичам да показвам и давам бързи идеи, е това е може би най-бързото плетиво което до сега съм показвала, което е и прекрасен подарък за близките. Та нека започнем:

За първия модел ще трябва да знаете:

ch – chain – синджир

hdc = half double crochet = полупълнеж

sl st = slip stitch = Залепена бримка

Може да видите как се правят ТУК

Ще ви трябват:

  • Кука и прежда.  Куката за него е в зависимост от преждата която сте избрали, аз съм оплела този с 5 мм.
  • Копче/та или панделка

Инструкции

Направете толкова синджира, колкото смятате и същевременно мерите около врата си, за да ви е удобно, да не ви стяга, даже да ви е широко.

Ред 1: 1 синджир, плетете полупълнежи (като започнете от втория синджир от куката) във всеки от оставащите синджири.

Ред 2-8: 1 синджир, плетете полупълнеж във всички полупълнежа от предходния ред. Тук е и малко по различното за да ви се получи ефект „плетене на 2 куки”. Знаете принципно как се прави полупълнеж нали? Този път няма както обикновено да мушкаме куката във “V” образния бод, а този непосредствено под него, ето картинки за повече яснота.

Не както правите обикновено:

А така:

лилаво оцветеното се намира точно под долната бримка на В-образния бод. След като оплетете няколко бримки, ще изглежда така:

виждате как V-тата се показват. * този ефект ще се покаже след няколко реда, и ще видите колко красиво става.

Ако не сте доволни от дължината от 8-те реда, оплетете още толкова, колкото искате. Когато сте готови с полупълнежите, ще оградим цялото шалче със залепени бримки за по-завършен ефект.

Започнете от ръба на който сте стигнали и започнете по вертикалната страна на шала да плетете залепена бримка. В 4-те ъгли правете по 3 залепени примки (които ще ви образуват хубав ръб). Така обиколете всички страни с 2 реда залепени бримки и завършете.

Зашийте 1-2-3-4 копчета на една от вертикалните страни на полото, или добавете панделка. Ако сте решили да е с панделка или с 1 копче може да се носи като яка или като поло. Погледнете следващите картинки да вземете идеи как може да поставите копчетата, в зависимост от търсения от вас ефект.

 

 

За втория модел трябва да знаете само:

Синджир и висок пълнеж с една наметка/ може да го оплетете и с 2 наметки

Плетката е красива когато се плете с голяма кука и дебела прежда, аз съм смесила 2 прежди- бежаво и бяло и съм го оплела с кука 7 мм.

Започнете както при предходния модел с толкова синджира, колко са ви удобни и не ви стягат.

Ред 1 и следващите- 2 синджира, високи пълнежи в следващите бримки.

Илици/ Място за копчета

Представете си къде искате да са ви копчетата, например ако искате 3 копчета, през един ред, правете ред, започвайки с 3 високи пълнежа, после направете 1 или 2 синджира (зависи колко са ви големи копчетата) пропуснете същата бройка като на синджира който направихте туко-що и направете висок пълнеж в следващия.

*ако сте избрали малки копчета, няма нужда от написаното по-горе защото пространствата от пълнежите ще са ви достатъчни за илици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s