Kръгъл шал

Circle scarf

     Този вид шалове, са наистина много модерни по света. Началото на тази мода поставят Япония и Южна Корея.

Носят се от жени и мъже.

      

Наистина са страшно практични, много топли и най-важното – лесни за оплитане. Ще ви покажа този модел, поради бързо идващата зима и малкото време което ни остава да си оплетем зимни дрешки.

Време за правене: около 2 часа, т.е. е и перфектен DIY подарък за някой скъп човек.

За модела ще ви е нужна кука с размер 10 мм.

Прежда, подходяща за номера на куката, ако не намерите подходящата с тази дебелина може да плетете с две по-тънки прежди едновременно.

Трябва да знаете как се плете:

 1. ch(s) = chain(s) = синджир

 2. sl st = slip stitch = залепена бримка

 3. sc = single crochet = нисък пълнеж

 4. dc = double crochet = висок пълнеж с 1 наметка

 5. hdc = half double crochet = полупълнеж

Може да видите как се правят ТУК

Инструкции

Започнете с 55 синджира и съединете със залепена бримка в първия направен синджир, внимавайки да не осучете синджира. / плетете всички пълнежа и в двете бримки (в предната и задната)

Ред 1: 1 синджир, 1 нисък пълнеж в същия синджир в който е и залепената бримка. Доплетете реда като плетете по 1 нисък пълнеж в оставащите бримки. Съединете със залепена бримка в първия направен на този ред синджир.

Ред 2: 2 синджира, пропуснете 1 бримка и продължете с висок пълнеж с една наметка до края на реда. Съединете със залепена бримка в горния от двата синджира с които започнахте реда.

Ред 3: 1 синджир, пропуснете 1 бримка и продължете с полупълнеж до края на реда. Съединете със залепена бримка в направения синджир в началото на реда.

Ред 4: 2 синджира, пропуснете 1 бримка и продължете с висок пълнеж с една наметка до края на реда. Съединете със залепена бримка в горния от двата синджира с които започнахте реда.

Ред 5-6:  Повторете ред 4

Ред 7: Повторете ред 3

Ред 8: Повторете ред 4

Ред 9: 1 синджир, оплетете по един нисък пълнеж във всяка бримка. Съедене със залепена бримка в първия синджир направен този ред.

Ред 10-17: Повторете редовете 2-9

Ред 18 – 23: Повторете редовете 2-7

Накрая съединете с първия ред със залепена бримка и завършете.

ПС: От време на време си слагайте шала, за да прецените дали искате да продължите или да го завършите след 9-ти или пък 10-ти ред например. /показаният долу е до 13 ред само и е изплетен само в задните бримки)

Не забравяйте, че винаги може да експериментирате, може да го направите вместо с 55 синджира с 120 например, за да може да го овивате 2 пъти около врата ви. Може да направите всички редове само с нисък пълнеж, само с висок или др. Може да използвате по малък номер кука и по-тънка прежда, за да стане по-ситна плетката, и да направите съответно и по-голям брой синджир в началото (може да си измервате обиколката към края на синджира и ако има нужда от още синджири, доплетете. Може да го направите в повече от един цвят, като смесите 2 прежди и ги плете заедно, или на редове да ги сменяте и редувате.

За черния кръгъл шал ТУК (плетен на 2 куки)

Kръгъл шал 2 (2 куки) ТУК

2kuki

За кръгъл шал на 1 кука – ТУК

3

Забавлявайте се и да ви е топло!

9 responses to “Kръгъл шал

 1. Здравей, много харесвам такива шалове, но съм все още начинаеща и досега съм изплела два в различен цвят, но моделът е един и същ и ми се иска да опитам нещо ново. Лилавият от първата снимка е много хубав и ме интересува дали можеш да дадеш инструкции за него 🙂

 2. Здравей Snow,
  Незнам дали си плела по инструкцийте, които съм дала, но за да стане като на първата снимка – лилавият – трябва да плетеш по 23 ред (то това е модела за него). Този който аз стм направила (зеленият) е само 13 реда. Ако искаш да ти стане по – „въздушен“ плети с по-тънка прежда, от тази с която си плела на 10мм кука.
  ПС: Прочети какво съм добавила в статията, че точно ме подсети за него 🙂
  Хубав ден!

 3. Благодаря много за отговора! :))
  Още не съм започнала с плетенето, защото чакам да ми дойдат един куп прежди, които си изпросих за коледен подарък, но след няколко дена трябва да пристигнат и тогава се захващам – нямам търпение! Та ще видим дали ще се справя с инструкциите и ако изникнат затруднения, ще питам тук. Пък междувременно ще си снабдя тази кука (добре че пак я спомена), защото точно този размер все още го нямам.
  Лека вечер :))

  • Незнам от кой град си, аз съм от София и чесно казано, трудно си намерих този размер кука – от третият опит (в Красно село). Все пак ако си решила да плетеш за хоби, имай предвит, че е хубаво да си набавиш всички куки, защото наличието на избор ще те кара да измисляш нови и нови твои неща.
   Супер е, че си се ентусиазирала толкова, 100% съм сигурна, че няма да имащ проблем с този шал.Нали видя клипчетата които съм направила, ето в това има всичко от което се нуждаеш:

   Хубав ден ти желая!

   • Здравей!
    Живея в Германия и тук хората здраво плетат и има доста места, където се продава всякакво „оборудване“. Тази кука обаче може наистина да излезе трудна за намиране – погледнах в магазина, откъдето си купих предните размери и най-голямата, която имаха беше 8мм. Сега ще гледам и на други места, ако се наложи ще си я поръчам онлайн – има я. Прежди обаче вече само от България! Тук същото качество е двойно и тройно по-скъпо 😦 Мерси за клипчетата – гледала съм и двете части вече :))

    Всичко хубаво! 🙂

 4. Здравейте,

  Започнах да плета шала на една кука според описанието по-горе. Преждата ми е по-тънка и плета с кука 6 мм- така че начало от 55 бримки ми е малко. Чудих се горе долу в сантиметри колко трябва да е обиколката на шала- по-плътно около врата ли трябва да е или да пада повече на гърдите. Бих искала да съм сигурна, за да не ми се налага да разплитам.

  • Здравейте, всъщност шала има еднаква обиколка и в двата края. за бримките, сама си преценете колко искате да ви е широк – дали да се премята два пъти около врата или само един път. Изплетете например хлабаво 70 първоначални синджири (ако искате да е единичен шала) и ги наложете върху себе си, не трябва да ви е тясно, но не трябва и да ви е много широко. Няма как точно да кажа колко да изплетете, защото това зависи от вкуса ви. Но има и друг начин ако този ви затруднява, или ви е страх от разплитане – може да започнете шала от късата му страна и накрая да го съедините. Например изплитате 20 синджира и започвате ред по ред да плетете нагоре докато не стане достатъчна дължина, накрая зашивате или съединявате със залепена бримка двата свободни края. След като ги съедините минете всички бримки (на свободните краища на шала) със залепени бримки или ниски пълнежи, за да изглежда по-завършено.

 5. Здравейте,

  Благодаря за бързия отговор. Вчера се разходих до един мол и премерих няколко типа от този шал- по-дълги и по-къси- за да се ориентирам. Идеята с пришиването много ми допадна. Пристъпвам към действие 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s