Свещ с декупаж – 2 техники

Нека първо да поговорим за това как може да направите персонализирани свещи – които са прекрасни подаръци за близки, за гостите на сватбата или за аранжировка в дома. Ако ще използвате хартия за декупаж или салфетки е ясно как става, но как да пренесем желаната картинка, която я няма на салфетка, върху свещ? За целта ще ви трябва оризова хартия, която се продава на руло или като лист А4 формат. Ако е А4 вие сте почти готови, вземете я и с двойно залепващо тиксо я залепете в четирите и краища към обикновената ваша хартия за принтер – принтирайте както обикновено. Ако имате или сте закупили хартията на руло я изрежете да стане А4 колкото е и хартията за принтер и повторете стъпката от по-горе. Цъкнете ТУК, за да видите как. Втората техника е по-лесна и за начинаещи препоръчвам нея.

1 техника

1. Вземете свещта върху която ще работите – препоръчително е да е по-светла на цвят – бяла, бежова или др. Почистете я от прах ако има.

2. Ако ще работите със салфетка – изрежете избрания мотив и отделете два слоя от нея, защото ще се работи само с най-горния слой /този върху който е картинката/. Ако работите с оризова хартия – изрежете мотива който желаете.

3. Загрейте една супена лъжица  на огън – с помощта на друга запалена свещ.

4. Поставете избрания от вас мотив в правилната му позиция. Вземете топлата лъжица и работейки от средата към краищата загладете картинката като се опитвате да премахнете всички балончета които са се образували. Постарайте се и внимавайте да не скъсате мотива. Ако лъжицата почернее недейте да гладите с нея, защото ще ви оцвети картинката.

5. Загрейте на котлона в някоя стара ненужна тенджера прозрачен парафин на 100°C. След като се е разтопил напълно, вземете свещта и потопете половината в течността, бройте до 3 и я извадете бързо. Изчакайте 1 минута и потопете другата половина. Поставете свещта внимателно върху алуминиево фолио и не я докосвайте поне половин час.

Съвети за декупаж:

Техниката декупаж изисква известна практика. Първият ви опит може да не е оправдан с вашите очаквания. Въздушните мехурчета често се образуват през нощта и развалят вашия шедьовър. За това е най-добре след 4та стъпка да оставите свещта за 1 нощ и на следващия ден ако няма балончета да направите 5та стъпка. Ако има балончета ги пробийте с игла, изгладете отново с нагорещена лъжица и потопете отново във парафина.

♥ 2 техника ♥

Тази техника е много по-лесна от горната, за това четете внимателно.

Повторете 1-4 стъпки. Ще забележите, че след 4та стъпка восъка на самата свещ ще започне да прониква леко над мотива който сте поставили. Може да си поиграете доста с горещата лъжица и да направите само това. За по завършен вид обаче ще ви трябва пистолет за горещ въздух /който може да купите за около 30 лв. или може да го вземете назаем от някой ваш познат ако нямате/. Накрая при желание може с восъчна хартия да го запечатате – ето и как ЦЪК

Това е !

 
Ето и едно българско видео от 2elshi ТУК
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PS: Правих метод номер 2 и стана страхотно. Използвах бежова свещ и отгоре мотиви от оризова хартия. Всички свещи на снимките са правени по втория метод!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s