Калъфче за телефон

Правя такива калъфчета за близки и познати, защото:

★ 1-во се плетат много бързо

★ 2-ро излизат доста евтино и

★ 3то и най-важното, може да оплетем цвят който да ни подхожда на определени дрехи, на портфейла и т.н, защото в магазините има 10-тки цветове от които да изберем.

Точна схема не мога да ви дам, защото размерите на мобилните апарати са много различни, но ще ви кажа как най-лесно да го оплетете.

За целта ви трябва телефон, който искате да облечете, прежда/конци и кука подходяща за тех като дебелина (ТУК за повече инфо за размера на куките).

За модела, който е на снимката, трябва да знаете 

(кликнете ТУК за видео уроци)

ch – chain – синджир

sl st – slip stitch – залепена бримка

sc – single crochet – нисък пълнеж

hdc – half double crochet – полупълнеж

fasten off – завършете и отрежете преждата

Аз използвах кука 3 мм. и два по-тънки конеца заедно.

Започнете със синджир, плетете и същевременно проверявайте дали е подходящата дължина за да покриете диаметъра на телефона хоризонтално (при мен беше някъде около 30 синджира).

След като дължината на синджира е подходяща за телефона (не трябва да е нито много тясно, но и нито много хлабаво, все пак по-добре е да е леко тесничко, за да може като се разтегне с времето да е ок). Направете залепена бримка в първия синджир.

Плетете само в заднита примки т.е back loop

След това вече е лесно, ще се плете спираловидно, никъде няма да правим повече залепени бримки в модела. Сега направете 3-4 реда само с нисък пълнеж – плетете си спираловидно без да добавяте никъде синджири или каквото и да е.

След като сте направили примерно 3 реда(в моя случай) с нисък пълнеж, направете един ред с полупълнеж (ще видите къде ви свършват редовете и без да имате маркер, като следите къде вече имате 3 реда с нисък пълнеж и да не започнете да правите 4-ти (тъй като е спираловидно, се вижда ясно).

Когато завършите реда с полупълнежа, направете един отново с нисък пълнеж (започнете да плетете ниския пълнеж в първия полупълнеж от предходния ред).

Предната стъпка я редувайте – един ред нисък пълнеж, един ред полупълнеж (ще забележите колко интересно става зиг-заг (това ще е задницата на калъвчето). Правите колкото ви е необходимо за да пасне на апарата вертикално/дългата му страна.

При мен е: 3 реда нисък пълнеж, след това редувам sc и hdc, които общо ми излизат 16 реда.

След като сте направили и перфектната дължина направете още 1-2 реда от каквото ви е наред от редуването. (за да може да зашиете тази страна – т.е това ще е дъното)

 След моите 16 реда които ми обвиха целия телефон, добавих 1 ред още полупълнеж за дъно.

1ви вариант за завършване:

Завършете и отрежете преждата. Обърнете калъфчето наопаки. И зашийте края с игла и същия конец/прежда. Обърнете на лицевата страна и е готово.

2ри вариант за завършване:

След като завършите и последния ред, обърнете калъфчето наопаки. Със същия досега конец/прежда съединете със slip stitch – залепена бримка.

ПС: Тук може много да експериментирате, може да го направите само с ниски пълнежи, може само с високи, може да плетете и в двете примки а не само в задната. Въпрос на вкус! Накрая за финални щрихи може да добавите красиво копче отпред и да зашиете подходяща дължина панделка/синджир като илик за задната страна на калъфа и така да се закопчава. Може да пришиете към него нещо друго плетено – малко цветенце или някаква панделка (модел за панделка ТУК).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s