Видове и размери куки

Куките/ иглите/ шишовете за плетене може да са от различни материали, като най-често продаваните са алуминиеви. Съвременните игли са изработени от бамбук, алуминий, стомана, дърво, пластмаса, стъкло и казеин. Преди да започнете да плетете трябва да видите какъв размер кука ще ви трябва. В България и в нашите схеми се споменават милиметрите на куката. Колкото е по-голяма куката толкова по отпусната ще бъде плетката или това позволява по-дебела прежда. На преждите по принцип на етикета е отбелязан препоръчителния размер за 1 и 2 куки, но не трябва да се съобразяване напълно с това, винаги може да изберете по-дебела или по-тънка.

Еднозаострени игли

(Single-pointed needles)

Най-широко разпространената форма на игли за плетене, които имат стопер на единия край и връх на другия. Тези игли се използват винаги по двойки, и обикновено са 10-16 см дълги.

Двойно-заострени игли за плетене 

(Double-pointed knitting needles)

Най-старият вид игли за плетене.  Двойно заострените игли са заострени в двата края, което им позволява да се плете и от двата края. Те обикновено се използват и продават в комплекти от по четири или пет, и обикновено се използват за плетене на нещо кръгло. Най-използвани са за плетене на чорапи, ръкави и др. Обикновено две игли са активни, а останалите държат останалите бримки. Двойно заострените игли  са около 20 см. дълги.

Помощна игла

(Сable needle)

Помощната игла е специален вид двойно-заострена игла, която се използва само да придържа някои бримки на страна. Например докато се плете 8рка. Имат извивка по-средата която пречи на бримките да излизат.

Обръчи за плетене

(Circular needles)

Това са най-новия тип игли, които за измислени с цел – улесняването на плетенето на двойнозаострените игли и се използват главно за плетенето на шапки, пуловери, ръкави и др. С тях може да се плете както право парче, така и в кръг. Принципно двете игли са приблизително по 13 см. всяка и са свързани помежду си с гъвкаво силиконово/найлоново въженце.

Таблица с размери 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s