Козунак в машина за хляб (домашна хлебопекарна)

  Вече все по рядко се прави съвсем домашен козунак, най-често е заместен от отново домашен козунак, но направен в хлебопекарна. Тъй като скоро една приятелка с машина за хляб ме помоли за рецепта за козунак, видях че няма много информация по темата. Тя все пак преди това изпробвала друга рецепта, която довела до резултат – невтасал козунак, при вида на който преместили в тава и цялата форма се разляла и станал като кекс. Ето рецептата която винаги правим по Великден. Козунака става страхотен!!! Ако може да програмирате машината, погледнете дали има програма Козунак или Сладък хляб.

Продукти:

♥ За нормален козунак – 750 гр. ♥

  • Яйца – 2 бр.
  • Масло – 150 гр.
  • Пр.мляко – 60 мл.
  • Сол – 1 ч.л.
  • Захар – 3 с.л.
  • Брашно – 360 гр.
  • Мая – 2 ч.л.
  • Подсладител – 2 ½ с.л.
  • По желание – стафиди, портокалов сироп, лимонена кора и др.

♥ За голям козунак – 1000 гр. ♥

  • Яйца – 3 бр.
  • Масло – 175 гр.
  • Пр.мляко – 70 мл.
  • Сол – 1,5 ч.л.
  • Захар – 4 с.л.
  • Брашно – 440 гр.
  • Мая – 2,5 ч.л.
  • Подсладител – 1 ½ с.л.
  • По желание – стафиди, портокалов сироп, лимонена кора и др.

  Ако имате машина и имате програми между които да избирате, погледнете дали нямате някоя подобна на моята и просто да не са я кръстили „програма Козунак или Сладък хляб” –>

При мен си има програма която е : 5 мин.първо месене, 5 мин.почивка, 20 мин.второ месене, 39 мин.първо втасване, 10 сек.трето месене, 26 ми.второ втасване, 5 сек.четвърто месене, 52 мин.трето втасване, 50 мин. печене, 60 мин.поддържане на топлината.

2 отговора на “Козунак в машина за хляб (домашна хлебопекарна)

    • Аз използвам течен подсладител Суитли Ултра (прозрачно пластмасово шише с червено, който струва около 4 лв.

Вашият коментар