Аксесоар за чанта/шал – цвете 2

❀Цвете❀

Ако ви харесва това цветенце и искате да научите още модели свалете долния pdf фаил с още 2 модела

Аксесоари

  Най-сладкото според мен цвете което може да се оплете. Тук може и най-много да се импровизира – различни цветове, различен брой листенца, и редове колкото пожелаете. Тук ще ви покажа модела с 3 реда листенца и всеки от редовете по 8 листенца, но ще ви кажа как да го направите и с повече редове и с по-малко листенца.

Написала съм модела така, че да ме разберат и съвсем начинаещите.

За този модел цвете ще са ви нужни:

Прежда – 1,2 или 3 цвята

Кука – В зависимост от преждата която сте харесали

 Копче или мънисто

Ножица

 

За да го оплетете ще трябва да знаете как се плете:

ch – chain – синджир

sl st – slip stitch – залепена бримка

sc – single crochet – нисък пълнеж

  dc – double crochet – висок пълнеж с една наметка

       Направила съм подробен списък по азбучен ред на всичко което трябва да знаете за плетенето на една кука ТУК, там ще видите всяко едно от посочените по-горе как се прави.

Размер на куката: тъй като това е аксесоар, може да изберете каквато кука желаете (принципно на самите прежди си има номерата за 1 и за 2 куки), най-добре се придържайте към класиката – кука номер 5. Все пак ако сте начинаещи погледнете ТУК за повече инфо.

В началото на редовете 1,3 и 5 ще забележите, че началните синджири на редовете винаги ще са с 2 синджира по-големи от следващите които са между * и* – добавям +2 синджира, за да ми се води все едно е висок пълнеж с една наметка.

С цвят А направете 6 синджира и залепена бримка в шестия синджир от куката.

Ред 1: 4 синджира,1 висок пълнеж с една наметка. *2 синджира, 1 висок пълнеж с една наметка* повторете от * до * още 7 пъти, добавете 2 синджира и залепена бримка във втоя синджир от началото на реда. Трябва да ви се получат 8 образувани пространства от тези 2 синджира.

Ред 2: Направете (1 нисък пълнеж, 1 синджир, 2 високи пълнежа с една наметка, 1 синджир, 1 нисък пълнеж) във всяко едно от 8те пространства, които са ви се образували при ред 1. Завършете реда със залепена бримка в първият нисък пълнеж.

За ред 3 и ред 5 може :

А) да продължите със същия цвят.

Б) да прибавите още един цвят към избрания до момента – просто добавете новата прежда, като заедно с двата цвята направите 1 синджир (това което ще ви остане да виси от добавения цвят гледайте да е малко по-дълго, за да не ви се измъкне до края на модела).

В) да смените напълно преждата: изрежете преждата и завържете към нея новия избран от вас цвят (колкото се може по-близо до бода който тъкмо сте направили).

Ред 3: Обърнете цветенцете на обратно – с гръб към вас. Направете 2 синджира и след това залепена бримка в най- близкото стълбче което се намира до края на ред 2 (стълбчетата са от ред 1 – всички високи пълнежи).

Направете 5 синджира и след това 1 висок пълнеж с една наметка в следващото стълбче. * 3 синджира, 1 висок пълнеж с една наметка в следващия стълб *, повторете от * до * до края на цветето и завършете ред 3 със залепена бримка във втория синджир от 5те синджира които направихте по-рано.

Ред 4: Обърнете цветенцето с лице към вас и направете (1 нисък пълнеж, 1 синджир, 3 високи пълнежа с една наметка, 1 синджир, 1 нисък пълнеж) във всяко едно от 8те пространства, които са ви се образували при ред 3. Завършете реда със залепена бримка в първият нисък пълнеж.

Ред 5: Обърнете цветенцете отново на обратно (за да ви е по-лесно, аз лично не го обръщам а леко подгъвам листенцата, за да не ми пречат). Направете 2 синджира и след това залепена бримка в най- близкото стълбче което се намира до края на ред 4 (стълбчетата са от ред 3 – всички високи пълнежи).

Направете 6 синджира и след това 1 висок пълнеж с една наметка в следващото стълбче. * 4 синджира, 1 висок пълнеж с една наметка в следващия стълб *, повторете от * до * до края на цветето и завършете ред 5 със залепена бримка във втория синджир от 6те синджира които направихте по-рано.

Ред 6: Обърнете цветенцето с лице към вас и направете (1 нисък пълнеж, 1 синджир, 4 високи пълнежа с една наметка, 1 синджир, 1 нисък пълнеж) във всяко едно от 8те пространства, които са ви се образували при ред 5. Завършете реда със залепена бримка в първият нисък пълнеж. Завършете и отрежете преждата.

За да ви стане по красиво цветенцето добавете копче или мънисто по средата.
Аз ги добавям като взема преждата която ми е останала да виси още в самото начало на на модела – прекарам я през средата (дупката която ви се е получила), нанизвам мънистото или копчето и я връщам обратно през дупката. След това тази прежда я завързвам на възел заедно с преждата останала след ред 6. Добавете една панделка през това пространство (където ви е възела), по плътна прежда или безопасна игла, за да може да я закачите където пожелаете.

Ако желаете още 1 ред листецна повторете стъпките на редове 5 и 6 като добавяте на ред 5 още по 1 синджир (т.е 7 синджира. *5 синджира, 1 висок пълнеж*) а за ред 6ти ще добавите още един висок пълнеж (т.е 1 нисък пълнеж, 1 синджир, 5 високи пълнежа с една наметка, 1 синджир, 1 нисък пълнеж). За всеки следващ ред всичко се повтаря като се добавя по още един синджир или висок пълнеж. В началото може да ви се струва леко объркано, но схемата е много еднообразна и лесна. Един път оплете ли се, не се забравя.

Ако пък желаете може да направите цветенцето с 5-6 листенца вместо с  8. Става по същия начин като вместо на първи ред да правите 8 високи пълнежа – направите само избраните от вас бройки.

Ето и какво ми беше хрумнало за 1 март:


 Бонус: идея за красива подложка за чаша или калъф за възглавница ✿

floslo

Погледнете каква красота намерих в интернет. Веднага си помислих, че ще може да го направим с моя модел.

Може да го бродирате на подложки за чаша или на калъфка за възглавница. Плетете модела цвете само с 2 реда листенца, с подходящ цвят.  После бродирате със същия конец стъблото, листата, пришивате цветето и сте готови!

♥Пишете ми ако имате въпроси!♥

One response to “Аксесоар за чанта/шал – цвете 2

  1. Pingback: Лесна плетена роза | Направи си сам DIY·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s