Сладък салам с Орео

Знам, че блогът не е за рецепти, но тази е толкова вкусна че трябваше да я споделя с някой. Вдъхнових се от чужда рецепта, но добавих и промених различни съставки и наистина стана най-вкусния сладък салам който аз и моето семейство някога е опитвало. Та ето рецептата:

Продукти:

  • 3 п. бисквити Орео (3 х 66 гр. ~ 200 гр.)
  • 1-2 п. Обикновени бисквити (200гр. )
  • 3 бр. Млечен шоколад (300 гр.)
  • 1 п. малко масло (125 гр.)
  • 200 мл. течна сметана (сладкарска)
  • 1 пълна с.л. какао
  • 1 с.л. захар (може и да я слагате, става сладко и без нея)
  • 150-200 гр. едро начукани ядки (орехи и лешници, може и бадеми)
  • ½ есенция ром
  • 1 ванилия
  • настърган лимон
  • кокос или пудра захар за овалване по желание

Приготвяне:


1.      Бисквитите се начупват на едро

2.      На котлона в тенджерка смесваме и разбърквате сметаната, заедно със захарта и  маслото (не до кипване).

3.      Добавя се какаото и се разбърква  за да се смеси добре.

4.      Шоколадът се начупва и прибавя към тях, бърка се, докато се разтопи, добавя се и настъргания лимон, ванилията, есенцията ром.

5.      Отмества се тенджерката от котлона и към сместа се прибавят начупените бисквити и счуканите ядки. Обърква се, докато се получи еднообразна шоколадова смес.

6.      Оставя се около 20-30 мин. на стайна температура да попият бисквитите добре.

7.      Може след това 10-ина минути в хладилника да се охлади

8.      Приготвяме за всеки салам по 2 листа фолио. На единия лист изсипваме половината смес и се оформя леко да стане равно навсякаде (с влажни ръце). Добавя се втория лист фолио и вече се оформя салама ( не трябва да има въздух).

9.      Прибираме на студено за поне 12ч, но и след 5-6 часа пак е вкусен.

10.  Ако ще се овалва в кокос или пудра захар : преди първото ядене да се овалва, нарязва се, яде се :), и после пак се завива и прибира на студено.

* Много важно е нарязването да се извършва с остър нож – тъпия мачка салама.

От тези продукти излязоха две рула, с дебелина ~ 8 и дължина ~ 18 см. ~ 600 гр. всеки

Рецептата излиза малко скъпичко, но наистина си заслужава много !!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s