Първи стъпки в плетенето на 1 кука

След като сте си харесали някой модел в интернет, трябва да погледнете  hook size-а (размера на куката), който ще ви е нужен. Той е много важен при избора на преждата – колкото по-голям е номера на желаната кука, толкова по-дебела трябва да е преждата. Погледнете ТУК за повече инфо. Да приемем, че сте набавили всичко необходимо.

Материали

Има само няколко неща, които трябва да имате, за да започнете да плетете на една кука. Това са основните неща:

  1. Кука за плетене – вж. повече в „Видове и размери куки
  2. Игла за прежда, за шиене с голям отвор – тези игли се използват за съединяване на плетки.
  3. Ножица с която да режете излишното
  4. Прежда или дебел конец с който да плетете – вж. повече във „Видове прежда

333           5.  Някой път може да се наложи да имате и да поставяте в края на редовете маркировка, за тази цел най-често се изполва конец в различен от преждата цвят или фиба за коса.

collage_photocat1k23

 

Съвети:

 Когато се учите да плетете, е важно,  като гледате модела да си броите бримките.  В модела в повечето случаи ще пише колко трябва да имате, за да сте сигурни, че не сте сбъркали някъде.

 Не се притеснявайте, че в началото ще можете да правите само най-простите неща. Никой не се е родил научен. Аз съм изплела над 2 кашона с плетки, докато се науча и разгадая всичко в плетенето на 1 кука.

 В началото най-добре използвайте модели ( готови от интернет), преди да преминете на собствено творчество. Трябва да сте сигурни какво правите, в противен случай има голяма вероятност да похабите преждата, която за съжаление вече не е много евтина.

 Когато сте си харесали модел и сте започнали да го плетете, си запишете сайта в любими  или копирайте текста в Word и си го запишете някъде в компютъра. Все пак всичко се случва и при следващото ви сядане да плетете може да не го откриете в мрежата.

 Когато изберете по-голям проект за плетене, запазете етикета на преждата, докато не го завършите напълно. В случай, че имате нужда от още 1-2 кълбета от същата прежда.

Как се държи куката

Много важно е да намерите удобен за вас начин да захващате куката, в противен случай ръката ви може да се уморява или схаща бързо и така да не изпитвате удоволствие от плетенето. Хванете куката здраво, но не прекалено, изпробвайте и двата захвата и сами решете кой е по-удобен за вас. Има два основни начина за държане на куката:

1ви метод „Над ръка“ – подобно е на държането на нож

kkk_022ри метод „Под ръка“ – подобно е на държането на химикалка

ppp01

Малко инфо

В плетенето на 1 кука има 7 основни бримки, които от своя страна могат да се съчетават така, че да се образуват и по-сложни такива.

Основните бримки са: 

1. Синджир. Синджирите както знаете са тези бримки с които се започва определена плетка – те са основата на всяко плетиво, без значение дали се плете в кръг или ред по ред.

2. Залепена бримка. Залепената бримка, която е най- кратката бримка в плетенето обикновено се използва за съединяване.

3. Нисък пълнеж

4. Полупълнеж

5. Висок пълнеж с 1 наметка

6. Висок пълнеж с 2 наметки

7. Висок пълнеж с 3 наметки

Може да видите как се плетат ТУК

Време е да започваме да плетем

Първото  и основно нещо, което трябва да направим, е да наплетем синджира. Винаги в моделите пише с колко синджира се започва модела – например изплетете 42 синджира. След изплитането на основата ще следва или залепената бримка, чрез която ще съедините първия направен от вас синджир с последния или обръщане на реда без изплитането на залепена бримка.

Какви видове плетки има в плетенето на 1 кука или казано на английски crochet?

1. Може да плетете права плетка – започвате със синджир и ред по ред наплитате нагоре  – например шал.

Така например започвате с изплитането на 51 синджира. След синджирите в модела ще пише дали следващият ред ще е с нисък или пък висок пълнеж. В моделите може да пише да добавяте синджирите с които да давате височината, но ако не ги пише ето как да решите колко да добавяте в зависимост от това с какви пълнежи плетете:

а) Да речем, че сте харесали модел който се плете с нисък пълнеж или полупълнеж, тогава трябва да направите първия нисък пълнеж/полупълнеж във втория синджир от куката. След това остават 50 синджира в които да изплетете ниски пълнежи/полупълнежи. След изплитането на последния нисък пълнеж обърнете плетката и направете 1 синджир, след който изплетете ниски пълнежи до края на реда (трябва да имате по 50 ниски пълнежа /полупълнежа на всеки ред).

б) Ако пък сте харесали модел на който същия ред започва с висок пълнеж с 1 наметка – направете първия висок пълнеж в третия синджир от куката. След това остават 49 синджира в които да изплетете високите пълнежи с 1 наметка. След изплитането на последния висок пълнеж обърнете плетката и направете 2 синджира, след които изплетете високи пълнежи до края на реда (трябва да имате по 49 ниски пълнежа на всеки ред).

в) за модел, който се плете с висок пълнеж с 2 наметки – направете първия висок пълнеж в четвъртия синджир от куката. След това остават 48 синджира в които да изплетете високите пълнежи с 2 наметки. След изплитането на последния висок пълнеж обърнете плетката и направете 3 синджира, след които изплетете високите пълнежи до края на реда (трябва да имате по 48 ниски пълнежа на всеки ред).

г) за висок пълнеж с 3 наметки – след синджирите първият се прави в петият синджир от куката, а за началото на всеки нов ред се изплитат по 4 синджира.

2. Има цилиндрично плетене – при което ще плетете в кръг, но пак с нови редове – например подвързии за чаши или пък бюстиета. При тези модели начинът е след като сте изплели нужния брой начални синджири да свържете последния с първия със залепена бримка, след което правите и нужните синджири за задаване на височина.

Нека разгледане как се плетат именно този тип плетки, като разгледаме показаната в долната картинка „дрешка“ за чаша или саксия.

Вземете избраната от вас чаша, след това вземете преждата и куката и започнете да плетете синджири. От време на време взимайте чашата и налагайте в долния и край изплетените от вас синджири, целта е да съедините двата края на синджирите така, че получената халка от синджири да не е нито много тясна нито много широка около чашата. Например изплели сте 40 синджира, налагате полученото около долния край и виждате че е по мярка, тогава правите залепена бримка и съединявате последния направен синджир с първия. Правите 1 синджир, с който ще дадете височината за плетката, тъй като показаната долу плетка се плете с нисък пълнеж. Плетете по 1 нисък пълнеж във всеки един синджир.

а) Ако чашата която сте избрали е с еднакъв диаметър в долния и горния и край – никъде не трябва да наддавате – плетете ниски пълнежи, правите залепена бримка, с която съединявате направения в началото на реда синджир с последния направен от вас нисък пълнеж, след което пак правите 1 синджир, продължавате реда с нисък пълнеж, пак залепена бримка и така плетете до края.

б) Но ако чашата е с по-голям диаметър в горния и край тогава трябва на моменти да наддавате, за да се разшири плетката. Плетете както написах и по-рано и от време на време проверявайте и слагайте плетката върху чашата, в момента в който диаметъра и започва да се променя изплетете по 2 ниски пълнежа в една и съща бримка, например плетете 3 ниски пълнежа в три последователни бримки от предния ред, след което правите 2 ниски в една и съща и така редувате до края на реда.

3. И последния вид плетки, са плетенето на кръг –   плете се от средата навън – например подложка за чаша, начало на шапка и т.н.

4 responses to “Първи стъпки в плетенето на 1 кука

  1. Само още два въпроса 🙂 Нали мога да се уча да плета и след това да разплитам преждата и да си я ползвам отново ? И как да определя размера на шапката за бебето ми.В ютюб има за новородени бебчета,но мойто е на 6 месеца 🙂

    • Да, може да се разплита, защото началната бримка е такъв възел който само като се дръпне и се разплита – има как се прави в първото видео качено от мен в ютуб. Шапката се плете от средата към свободния край. започнете например с 5 синджира и залепена бримка в последния, след това започнете или с нови редове или спираловидно да наддавате – имате го във видеото за наддаване (може да следите всяко клипче) и разбирасе спрете когато шапката стане на главичката на бебето, ето клипче: https://www.youtube.com/results?search_query=6+months+baby+crochet+hat

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s