Как се плете

Здравейте на всички които обичат да плетат на 1 кука или тепърва имат желание за нови знания 🙂 Направих три видеа за вас, които ще ви помогнат да се научите да плетете на една кука и да разчитате моделите на английски – всяка бримка е написана на български и на ангклийски език. В публикацията „Разчитане на модели (на английски език)“ може да видите освен съкращенията и пълното наименование на бримките на английски език, още и много информация за това как се плете (ако сте начинаещи препоръчвам да я прочетете).  Направените от мен клипчета са базисни и показват основните бримки, които трябва да знаете преди да започнете да плетете. Ако имате предложение да направя клипче и за други бримки, моля пишете ми чрез Контакти (горе в дясно). Погледнете линковете под клипчетата, там ще намерите още обяснения и полезна за вас информация. 

 В първото видео може да видите как се плете:

 • начална бримка, 
 • синджир или синджир бримка: С/СБ; 
 • нисък пълнеж: НП; 
 • полупълнеж или 1/2 висок пълнеж: ПП/ПВП; 
 •  висок пълнеж с една наметка или висок пълнеж: ВП1Н/ВП; 
 •  висок пълнеж с две наметки или двоен висок пълнеж: ВП2Н/ДВП; 
 • изплитане отпред назад и отзад напред на стълб;  
 • залепена бримка/ЗБ;  
 • и завършване.

 

 Синджир или синджир бримка – Първата бримка се прави по следния начин: с преждата се прави примка и през нея с куката се изтегля прежда от кълбото. Долният край на преждата се издърпва надолу, за да се притегне възела. Отново с хваща конеца от кълбото и се прекарва през първата бримка – получава се втора бримка. Действието се повтаря толкова пъти, колкотое необходимо за получаване на нужната дължина синджир. Броенето на синджирите винаги започва от тази, която е най-близко до куката, така ще срещата например: изплетете Х в третият синджир от куката.

 Нисък пълнеж – С куката се боде в бримката, намята се прежда и се изтегля една от бримките (сега ще имате 2 бримки на куката). Намята се още един път и се изтегля конеца през двете бримки наведнъж. Когато започвате ред с нисък пълнеж направете един синджир преди 1ият нисък пълнеж.

 Полупълнеж или 1/2 висок пълнеж – Преждата се намята 1 път върху куката, боде се в бримка от синджира или от предходния ред (3 бримки на куката). Наметнете още един път и изтеглете конеца през трите бримки наведнъж. Когато започвате ред с полупълнеж направете един синджир преди 1ият полупълнеж.

 Висок пълнеж с 1 наметка или само висок пълнеж – Преждата се намята 1 път върху куката, боде се в бримка от синджира или от предходния ред (3 бримки на куката). Намята се един път прежда и се изплита една от бримките (3 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (2 бримки на куката). Намята се за последен път и се изплитат последните 2 бримки наведнъж. Когато започвате ред с висок пълнеж с 1 наметка направете два синджира преди 1ият висок пълнеж.

Висок пълнеж с 2 наметки или двоен висок пълнеж – Преждата се намята 2 пъти върху куката, боде се в бримка от синджира или от предходния ред (4 бримки на куката). Намята се един път прежда и се изплита една от бримките (4 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (3 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (2 бримки на куката).  Намята се за последен път и се изплитат последните 2 бримки наведнъж. Когато започвате ред с висок пълнеж с 2 наметки направете три синджира преди 1ият висок пълнеж.

 Висок пълнеж с 3 наметки или троен висок пълнеж: ВП3Н/ТВП  – Преждата се намята 3 пъти върху куката, боде се в бримка от синджира или от предходния ред (5 бримки на куката). Намята се един път прежда и се изплита една от бримките (5 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (4 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (3 бримки на куката). Намята се още един път и този път се изплитат две от бримките (2 бримки на куката). Намята се за последен път и се изплитат последните 2 бримки наведнъж. Когато започвате ред с висок пълнеж с 3 наметки направете четири синджира преди 1ият висок пълнеж.

Отпред назад и отзад напред изплетен стълб – Изплитат се пълнежите по начина по който знаете, но вместо да вкарвате куката в бримките, както е обикновено, куката минава отпред назад/отзад напред между следващите стълбове които виждате (стълбовете образувани при предходния ред – например от високия пълнеж)

 Залепена бримка – куката се вкарва в посочената в модела бримка, намята се прежда след което същата се прекарва през двете бримки.

Във второто видео може да видите как се:

 • намалява/стеснява и увеличава/ добавя (за всички видове бримки (sc2tog, hdc2tog, dc2tog, tc2tog and inc))

 Намаляване/ стесняване – В моделите ще срещнете стесняване на ниски и високи пълнежи. Целта е няколко пълнежа да се изплетат заедно.

 Увеличаване/ добавяне/ наддаване – Независимо дали е нисък или висок пълнеж, с наддаването  се има предвид да се изплете още един пълнеж (същия като предходния) в същата бримка.

 В третото видео може да видите как се:

плете т.нар. бримки „пуканка“ и „топче“ (pop/pc stitch and puff stitch)

Препоръчвам още:

Разчитане на модели (на английски език)

Разчитане на модели (на немски език)

Разчитане на схеми

Видове и размери куки

Първи стъпки в плетенето на 1 кука

27 responses to “Как се плете

 1. Здравейте. Бих искала да се възползвам от щедрото Ви предложение за помощ с една схема,на която се затрудних още на втория ред. Става дума за тази http://www.lovinghugsfamily.com/crochetsimplepreemiebooties.pdf Започнах с 13 бримки,защото бебето, за което са предназначени терличките е на 3 мес. Първия ред го направих без проблем,изплетох петте високи пълнежа на края на синджира и другите от обратната му страна. Но след залепената бримка накрая на реда и синджира от 3 бримки пише да не се обръща. А не ми е ясно как да стане това,при положение,че трябва да продължа да плета отляво-надясно,а аз съм деснячка.
  Наясно съм,че най-вероятно аз бъркам,но много искам да изплета тези терлички по схемата.

  • Сега заплетох едната терличка, и да ви кажа чесно явно нещо не сте разбрала, зашото ми се струва доста лесно.

   Като цяло целия модел на чорапките се плете в кръг. Точно от дясно на ляво както вие казвате че плетете. След като оплетете тези 5 високи пълнежа в последния синджир (тези 5 синджира ви помагат за да обърнете плетката) то автоматично ще ви покаже на къде да продължите – от другата страна на синджира.

   Това видео е от снимки и не е същия модел (доста подобен бих казала), но съм сигурна, че ще ви помогне.

   Все пак ето модела от мен

   Направете 13 (15) синджира

   Ред 1: висок пълнеж в 4ия синджир от куката и в следващите 8 (10) синджира. Направете 5 (7) високи пълнева в последния синджир. Сега плетете от другата страна на синджира, направете по 1 висок пълнеж в следващите 9 (11) синджира. Направете залепена бримка в 3ия синджир

   Ред 2: 3 синджира. Направете един висок пълнеж в същата бримка. Високи пълнежа в следващите 10 (13) бримки, (2 високи пълнежа в следващата бримка) повторете скобите 3 пъти. Високи плнежа в следващите 9 (12) бримки, направете 2 високи пълнева в последната бримка. Направете залепена бримка в 3ия синджир

   Ред 3: 3 синджира. Високи пълнежа в следващите 9 (12) бримки. (стеснете висок пълнеж в следващите 2 бримки) повторете скобите 5 пъти. Стесняването е Double Crochet Decrease (dc2tog) има го горе във видео. . Високи плнежа в последните 9 (12) бримки. Направете залепена бримка в 3ия синджир

   Ред 4: 1 синджир. Нисък пълнеж в същата бримка и в следващите 7 (10) бримки. (стеснете висок пълнеж в следващите 2 бримки) повторете скобите 5 пъти.Нисък пълнеж в последните 6 (9) бримки. Направете залепена бримка в първия нисък пълнеж.

   Ред 5: 1 синджир. Нисък пълнеж в същата бримка и в следващите 9 (8) бримки. (стеснете висок пълнеж в следващите 2 бримки) повторете скобите 1 (5) път(и). Нисък пълнеж в последните 7 (6) бримки. Направете залепена бримка в първия нисък пълнеж.

   Ред 6: 3 синджира. Високи пълнежа във всяка бримка. Залепена бримка във втория синджир (от началните 3 които направихте на реда)

   Ред 7: 1 синджир. Нисък пълнеж в същата бримка, *3 синджира, нисък пълнеж в следващата бримка, повторете от * до края. Направете залепена бримка в първия нисък пълнеж.

   ПС: пак погледнете цифрите да не съм объркала нещо

   Ако нещо не съм ви разбрала въпроса, попитайте пак 🙂

   • Много ви благодаря за бързия отговор. Ще опитам утре и ще споделя

   • Ако има нужда и аз бих направила видео, но мисля че на даденото от мен видео в предния коментар наистина се вижда как се правят терлички. Хубава вечер от мен

   • А как стои въпросът с подметка на терличе за по-голям номер (29-30) и за възрастен? Горната част си я импровизирам, но как да се справя с подметката?

 2. Здравейте,
  Безкрайно се радвам, че открих можещ и готов да сподели уменията си, човек. Сигурно за Вас е елементарно, но мен ме затрудни изплитането на един квадрат. Сега се уча и ми се видя трудно. Обяснението за квадрата е: Прави се синджир от 7 бр.и се захваща в колело.(къде точно се захваща?) После се правят 20 стълбчета с висок пълнеж. Проблем отново ми е къде и как се свързват последното с първото? Правят се 5 стълбчета с висок пълнеж, след това 3 въздушни бримки, пак 5 ст.висок пълнеж, 3 възд.бр. и т.н. – това ми е ясно, но на края как и по-важно къде свързвам последните 3 възд.бр. с първото стълбче. И последният ред е от 32 стълбчета нисък пълнеж. Как се получават 32 и отново завършването ми е проблем. Опитвам няколко пъти – получава се нещо между ромб и нищо, а в последният ред бримките винаги са различен брой.
  Безкрайно ще съм Ви благодарна ако ми помогнете. Бях решила да ходя да търся жените, които продават красоти изработени на 1 кука, но за щастие открих Вас. Надявам се на Вашата отзивчивост. Благодаря!

  • Така, аз ще ти предложа съвсем леко да го промениш, за да стане по-хубаво:
   Плетеш 7 синджира и съединяваш със залепена бримка с първия синджир, който си направила (виж как се прави това в първото видео от статията (синджир и залепена бримка))

   Ред 1: Без да обръщаш продължаваш като: изплиташ 2 синджира, след което плетеш 20 високи пълнежа с една наметка. В модела не са дадени тези 2 първоначални синджира, а те трябват, за да дадат височината. След като изплетеш и 20 висок пълнеж, ще си стигнала в началото – пред куката ще се намират тези 2 синджира, с които беше започната реда – сега правиш залепена бримка във втория синджир (този точно преди високия пълнеж, който ти се пада. т.е. горния). Сега имаш 20 високи пълнежа.

   Ред 2: Отново изплети 2 синджира. Сега плетеш 5 високи пълнежа в следващите 5 бримки от предходния ред. Тези въздушни бримки са синджири – т.е. плетеш 3 синджира (това накрая ще са ти ъглите). Сега имаш още 5 пълнежа нали – тях ги изплиташ точно до съседната бримка до тези 5 които изплете преди 3те синджира. Сега пак имаш 3 синджира, след което имаш 5 пълнежа (повтаряш предната стъпка) Така правиш докато не стигнеш до последното плетене на 3 синджира (това трябва да е четвъртият ъгъл – съответно четвъртият път, през който плетеш 3 синджира), след като си ги изплела правиш залепена бримка отново във втория синджир (както в ред 1)

   Ред 3: Сега виждаш ли откъде излизат тези 32 бримки, в които да изплетеш по 1 нисък пълнеж – имаш 4 страни изплетени с по 5 високи пълнежа, което е равно на 20 бримки, но имаш и 4 ъгли изплетени с по 3 синджира, което е още 12, т.е. в следващия ред плетеш във всяка една бримка по 1 нисък пълнеж (вкл. там където имаш 3 синджира плетеш по 3 ниски пълнежа). Преди да започнеш този ред изплети 1 синджир, в който в края на реда ще направиш и залепената бримка.

   !!!!! Трябва да знаеш, че когато в схемата има залепени бримки в края на редовете (става дума за плетки плетени в кръг, квадрат и т.н) дори и да липсват тези първоначални синджири трябва да ги добавяш. Така ако например в твоя случай, ред 1 не беше с високи пълнежи а с ниски вместо с 2 синджира трябваше да започнеш с 1. Ако примерно имаш кръг, който не пише нищо за залепена бримка, това значи, че се плете спираловидно (т.е. бримка след бримка и т.н. – без да прекъсваш никъде) !!!!

   • Хиляди благодарности за отделеното време. Сега наистина разбрах как става. Опитах и се получава!!! И наистина е лесно, само да има някой да го обясни на разбираем език. Поклон!

  • С удоволствие бих ви помогнала, но модела е много дълъг а вие не ми казахте точно къде имате проблем, освен да ви го преведа целия, но ми се струва лесен като цяло и съм сигурна, че го разбирате. Моля, за да съм ви от помощ да ми кажете къде имате затруднения. Бих ви посъветвала на този етап да броите след всеки ред дали ви се получават толкова колкото е изписано в скобите в края на всеки ред. Ако ви се получава толкова няма начин да не излезе мотива, но ако имате + или – 1 бримка, тогава помислете къде е трябвало да добавите или махнете една бримка.

   • Благодаря за бързия отговор. Успях да изплета вече два квадрата, но имам проблем при примките по краищата. Не мога да разбера как се съединяват първата и последната. Търсих клипове, на които да е показано, но не можах да намеря нищо. Ако може по-простичко обяснение на схемата да ми дадете или ако знаете някой клип.
    И втория ми въпрос е дали може кръгчето в центъра да е от ниски пълнежи, защото с високи пълнежи става много голямо за пространството, което се образува.
    Благодаря предварително!

 3. Виж на 4 страница има Finishing, да не и да говориш за тази илюстрация когато да се съединяват последната с първата бримка, защото самите редове се обръщат и никъде не се съединяват? А за вторият ти въпрос, разбирасе че може да е от ниски пълнежи, след като бройката е същата с нищо няма да промениш модела.

 4. Pingback: Лесна плетена роза | Направи си сам DIY·

 5. Здравей 🙂
  Блогът ти е страхотен!!!Ще те следвам във всички програми хах 🙂
  Искам да се науча да плета шапка и терлички за бебето ми , но ми е адски трудно дори и с видеат.Какво би ме посъветвала ? Има ли клип за шапка,не намерих.
  Благодаря!

  • Първо най-важно – Честито бебе, да бъде здраво и да ви радва много!
   Ето клипчета за бебешки шапки – има много, заповядайте линк: https://www.youtube.com/results?search_query=crochet+baby+hat
   Ето и за терлички: https://www.youtube.com/results?search_query=crochet+baby+shoes
   https://www.youtube.com/results?search_query=crochet+baby+slippers
   Хубав и слънчев ден на вас и на бебо!

   • Много ти благодаря 🙂 Ами какъв номер куки да си купя?Днес ще ходя до магазина за прежди 🙂 от какво ще имам нужда?

   • Зависи какво си харесала да плетеш – избери по-ситна плетка (или нормална) за бебе и съответно прежда и кука около 5 мм. Избери си цвят и погледни на етикета на преждата дали е подходяща за 5 мм кука, на етикета пише за какви куки са подходящи. Освен кука и прежда, може да купиш някое копче за акцент или панделка, ако ще пришиваш плетката ще ти трябва и игла с голям отвор за прежда. Друго освен желание и време не трябва!

   • Добре 🙂 купих си всичко нужно!Сега сядам да чета и да гледам клипчетата ти 🙂 Дано успея,ще пиша като имам някакъв напредък 🙂
    Хубав ден !

 6. А възможно ли е да ми покажеш клипче на бг как се плете бебешка шапка.нещо по-лесно 🙂 тренирах днес бодовете,много е забавно!!! :))))

  • На български няма нищо 🙂 за това и ви давам на английски – веднъж научите ли се на английските термини, ще може да плетете абсолютно всичко, защото моделите на английски в интернет са милиони!

   • Здравей! Оплетох шапката на бебчето ми 🙂 стана страхотна!!! Благодарение на теб ,разбира се и клипчетата с бодовете,следвах те стъпка по стъпка за всяко нещо хах 🙂 Следващата ми цел е кръгъл шал!

 7. А вярно ли е,че на две куки се плете по-лесно и че така плетките стават по-пухкави и дебели за зимата например?Опитват се да ме убедят, че е така,но аз като не разбирам нищо …..:(

  • На две куки се плете по-лесно, но не за всички – не мен ми е по-трудно. За зимата на две куки е по-хубаво, защото става по-плътна плетката, а на една кука е по-скоро за декорации и по-сложни орнаменти, които на две куки просто няма как да се изплетат. Пробвайте на 2 куки едно шалче и преценете дали по ви устройва – няма да ви плаша – не е трудно и на две куки 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s