Лесна и бърза лазаня болонезе

Това е „лазанята“ която най-често се прави в къщи, много е лесна и много вкусна.

Продукти:

  • 250 гр. макарони – големи, продълговати с отвор по средата, купете от по-скъпите, защото иначе няма да е вкусно, пък и макароните не са скъпи 🙂
  • 400 гр. кайма
  • 500 мл. доматено пюре (от тези в кутийките или в бурканчетата, няма значение)
  • сирене – по желание, колкото обичате
  • Маги Фикс за спагети болонезе 
  • чубрица
  • ч. пипер
  • сол
  • кашкавал
  • маслини без костилка (по желание)

Приготвяне:


1.      В тенджера се запържва каймата, като се бърка постоянно, за се разбие на малки парченца.

2.      Към каймата се добавя Маги Фикс (предварително смесен с вода) и отново се бърка.

3.      Добавя се доматеното пюре, тази лазаня се нуждае от повечко вода заради макароните (за да се сварят), затова след като изсипете доматеното пюре измийте кутийката или бурканчето от него с вода и изсипете тази вода отново към каймата – 2 пъти.

4.     Прибавя се сол, чубрица, ч. пипер и ако ще слагате маслини сега е момента.

5.      Всичко това се разбърква добре и се оставя още 5-10 минути на котлона да поври.

7.      Идва ред и на основното… Макароните (несварени) се посипват равномерно в тавичка, да има по 1-2 макарончета навсякъде по дъното, трябва да е покрито добре, но повече от 2 макарона един в/у друг не слагайте.

8.      Върху тях натрошете сирене (това е по желание)

9.      Цялата смес от доматите и каймата се изсипва отгоре в/у макароните и сиренето.

*** Тук трябва да отбележа, че е момента където правех грешки първите пъти като я правех, нямаше достатъчно вода… Вашият сос трябва да е по- течен от боза, трябва да сложите доста вода. Ако все пак сте изляли соса в/у макароните и  виждате, че на места някой макарон се подава над соса, трябва да долеете още мъничко вода.

10.      Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути макс. Наглеждайте лазанята, за да не се изпари водата, когато това стане долейте още вода. По време на правенето и 1 път задължително ще ви се наложи да долеете вода, зависи от соса може да се наложи и 2 пъти да се долее.

11. След 20 мин. извадете от фурната и настържете кашкавала, колкото желаете и колкото сърце даде. Отново поставете във фурната да се запече за оставащите 20 мин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s