Техника с напукване ДЕКУПАЖ

При тази техника горе долу трябва да следвате основната, те са като неин ъпгрейд.
Нека първо кажем какво ни е нужно за основния и лесен декупаж:

 • Намерете подходящ за вас орнамент-може да е от салфетка, може да е от списание, каквото ви харесва 🙂
 • Ножица, ако е по- сложен орнаментът- може и макетно ножче.
 • Четка – важно е четката да е плоска и мека, няма значение с какъв връх е.  Ной- добрият вариант е, ако е и със синтетичен косъм.
 • За препоръчване Акрилна боя – по-светъл цвят – бяла, яйчена черупка и др. Не е задължително да е акрилна – по ваше желание.
 • Сега лепилото – трябва ви лепило за декупаж (ако намерим универсален медиум за декупаж, ще е най-добре), но вие като го видите ще се уверите, че няма разлика от Ц-200 (освен в шишенцето и в цената).
 • Трябва ни нещо, с което да запечатаме крайния резултат, за да можем да му се радваме дълго време – Траен лак за декупаж, също така може да използваме и универсалния медиум за декупаж или акрилен лак
 • Плоскост или предмет, върху който сте избрали да работите, за да го направите по-красив.

Различното нещо, което ви трябва за техниката напукване, е еднофазно или двуфазно кракле (ние препоръчваме фирмите Креал и Каденс). Цените не са скъпи – 4-5-6 лв.

Има две различни техники на техниката с напукване

Едната техника е:

1. Боядисваме с желания от нас цвят.

2. Минава се с четка с двуфазно кракле стъпка 1.

3. След като изчакате да изсъхне, се минава със стъпка 2.

4. За да получите този старинен кафеникав цвят, може да боядисате отгоре с гъба с акрилна боя в кафеникав нюанс ( гледайте да е с повечко вода, за да стане бледа).

След това отгоре може да направите основната техника декупаж.

Ако желаете да направите крайния резултат като едно застарено пано – след стъпка две направете основната техника декупаж и после добавете стъпка 3 и 4.

Втората техника е:

1. Боядисайте предмета в желан от вас цвят – това ще е цветът, който ще се вижда във фугичките.  Изчакайте боята да изсъхне напълно.

2. Минете отгоре с четка равномерно , напоена с  еднофазно кракле. Оставя се да изсъхне напълно. ПС: колкото по-дебел слой кракле, толкова по-едри ще са пукнатините и обратно.

3. Минете с контрастна на първонанесената боя. Резултата на напукването ще се появи в зависимост от краклето и боите (най-много до 24 часа).

Advertisements

17 responses to “Техника с напукване ДЕКУПАЖ

 1. Ами мъж съм, но случайно попаднах на думата „декупаж“ при търсене в интернет на една техника за деструктуриране на плаката, афиши с целенасочен художествен ефект… Това, което прочетох тук за декупажа е наистина интересно и мисля, че е евтин вариант с малко да се постигне много.
  Има и доста клипове в youtube. ? Благодаря за статията.

 2. Здравейте,много пъти съм пробвала напукването с кракле,но не ми се получава.Трябва ли да изчакам краклето да изсъхне и тогава да нанасям втория слой боя?Ще се радвам да ми дадете съвет.Поздравления за прекрасните неща

  • Незнам дали съм те разбрала, тоючно за какво говориш, но предполагам че става дума за „Втората техника“ (последните от по-горе посочените)? Ако съм права:

   1. Нанася се равномерен слой боя. Изчаква се да изсъхне напълно.
   2. След това, се нанеся краклето равномерно. Оставя се да изсъхне напълно. ПС: колкото по-дебел слой кракле, толкова по-едри ще са пукнатините и обратно.
   3.След като е изсъхнало се нанася и контрастния цвят отгоре. Резултата на напукването ще се появи в зависимост от краклето и боите (най-много до 24 часа)
   Надявам се да съм помогнала. Благодаря, че ме подсети да го добавя към темата по-горе 🙂

   • Простете,че се вмъквам по темата – може би трябва да допълните,че при второто нанасяне на боята(при еднофазно кракле),трябва да се минава с равномерен пласт боя, без да се повтаря, затова най-вероятно не са се получили пукнатинките.

 3. Здравейте, аз съм абсолютно начинаеща. От магазина ми препоръчаха две краклета Креал, по описанието на опаковката им мисля, че става дума за първият начин. Поставих акрилна боя в/у стара порцеланова ваза, след това нанесох кракле 1 (стигнала съм до тук). Предполагам, че следва кракле 2 и контрасната акрилна боя. Правилно ли разсъждавам?
  Поздрави

  • Краклето на Креал е двуфазно и се продава на цена от близо 12 лв. от Слънчоглед (всяко шишенце по 6 лв.). Ако искате по-дебели и големи пукнатини сложете повечко от шишенце с номер 1 (прозрачната течност) и с номер 2 (бялата течност) ако искате нежни и едва забележими пукнатини – сложете по-малко.
   Ако ще слагате краклето на бяла повърхност-трябва да го минете с някаква боя отгоре, за да се покаже цвят, ако пък ще го слагате върху цветна повърхност – не е нужно.
   Понеже обичам най-много да показвам с клипчета, ето едно хубаво (как го прави на бяла и цветна повърхност):

   Хубав ден!

 4. Здравейте, Кели, поздравления за таланта и уменията! Нуждая се от съвет за декориране на шкаф. Въпросната мебел е боядисана в сиво, искам да я покрия цялата. Възможно ли е това да стане с изрезки от списания или с картинки, извадени на обикновена принтер хартия? Какви лакове и лепила биха били най-подходящи?
  Хубав ден!

  • Здравей и от мен,
   Може да се направи нещо като декупаж дори и с принтирана хартия но зависи от хартията – за такава мебел е добре да е дебела а не от стандартните копирни. Аз съм си правила подобни опити с най-обикновено лепило Ц-200 *няма нужда да купувате специално лепило. След като залепите всичко отгоре минете още 1 слой лепило с четка от синтетични косми. Може и за проба ако имат лак за дърво да пробвате на някое по-незабележимо място и ако принтирания образ не се размаже да нанесете върху цялата мебел.
   Хубав ден!

 5. Здравейте. Имам няколко мебела (тъмнокафяви и черни), които отгоре искам да боядисам с бял латекс и да направя напукан ефект. Идеята ми е черното отдолу да прозира под пукнатините. Какво кракле да взема (еднофазно или двуфазно), както и каква последователност на действия да следвам, защото съвсем се обърках…?

  • Здравейте, погледнете това видео: https://www.youtube.com/watch?v=781WHtNOpug.
   На самите краклета пише за каква боя са, като най-често срещаните са тези за акрил, но хубавата новина е че се поразрових в мрежата и прочетох на няколко места, че няма проблем да се използва кракле и при латекс. Препоръчвам ти да си купиш еднофазно кракле (недей много скъпо – купи си за около 5 лв.) и да пробваш с латекса на по-невидимо място и ако стане – давай смело 🙂 За нанасянето му погледни на опаковката дали се слага между боите (т.е. преди белия латекс) или след него. Ако се нанася след бялата боя, след като изсъхне първия слой нанеси още един от краклето.
   Поздрави!

 6. Здравейте ,много харесвам техниката декупаж и все не се решавам да опитам.Но мисля че дойде времето за това.Имам стар голям лакиран в тъмно гардероб.Искам да постигна светъл винтиж вид .Гледах много сайтовe с материали ,но тотално се обърках.Може ли да ми дадете някакви насоки.

  • Здравейте, в интернет има много информация. Най напред задължително трябва да свалите лака от гардероба. После минавате със светлата боя 2 пъти и накрая завършвате с пила по ъглите. Погледнете тук: https://www.youtube.com/watch?v=ECXDgaBJoAQ
   Хубав ден!

   • Това със свалянето на лака ми се струва мисия невъзможна,защото е от старите гардероби ,които покритието е мнооооого дебело .Тогава минавам към друг вариант.Дали няма да е възможно да го облепя с интересен плат и после да мина лак за да го запечатам?

   • Мисията ви е абсолютно възможна и със сигурност ще изглежда по-добре с боя отколкото с плат и лак. Никой не говори с махане на лака ръчно с пила, а за махането му с шлайф машина (ако нямате такава, попитайте някой ваш приятел – много хора имат такава) за нея ще ви трябва пила с по едър грид, за да падне по-бързо лака. Не се отказвайте, защото съм сигурна, че ще стане много красива стил „shabby chic“ мебел.

 7. Такааа, айде и аз да се запиша… Имам няколко опита с декупаж върху дребни детайли – кутийки, чинийки и т.н. със и без кракле. Сега обаче съм си поставила по-голяма цел – секции и шкафове. Искам да ги направя с техниката за състаряване, при която между двата контрастни цвята се слага восък и следтова се „изстъргва“ с шкурка. Състаряването ще е по ъглите а по лицевите страни ще направя декупаж с карти на метрото, билети от музеи и т.н. от пътуванията ми. Защо не и снимки… На лицевите части, между „картинките“ може да сложа кракле за подсилване на „старинния“ ефект. Притесненията ми са, че мебелите, върху които ще работя са от ПДЧ с много тънък фурнир. Даже не съм сигурна, че е фурнир, по-скоро някакво фолио. Става дума за скучните модулни системи, които се продаваха в Аико, ако се сещате. Та, не съм сигурна дали минавайки с шкурката това „фолио“ или фурнир няма да се отлепи или разкъса, особено при ъглите, дали кантовете няма да се отлепят…? Това са терзанията ми, ако имате опит ще съм благодарна да споделите 🙂 Иначе за завършек мисля да ползвам паркетен лак, за да осигуря здравина на повърхността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s